Banner fotowedstrijd scheurkalender

Kenniscentrum voor ondernemers over cybersecurity

Deel dit artikel

,

In 2018 start het zogenoemde Digital Trust Centre (DTC) waarin met ondernemers samen gewerkt wordt aan digitale veiligheid. Dat schrijft demissionair minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet investeert vanaf volgend jaar jaarlijks 2,5 miljoen euro in dit Digital Trust Centre (DTC). Dit centrum biedt het bedrijfsleven ook informatie over dreigingen en advies over maatregelen.

Het nieuwe centrum moet het zogeheten niet-vitale gedeelte van het Nederlandse bedrijfsleven beschermen tegen cyberdreigingen. Bijvoorbeeld door bij cyberaanvallen direct te waarschuwen en door advies te geven over internetveiligheid. Voor ondernemers in vitale sectoren, zoals de energie- en telecomsector, bestond zo'n kenniscentrum al. Dat is het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Het NCSC is er ook voor overheidsdiensten.

MKB
Andere bedrijven, zoals ondernemers in het MKB, kunnen niet terecht bij het NCSC, terwijl die steeds vaker digitaal worden aangevallen, schrijft minister Kamp in zijn brief. Volgens de minister zijn de bedrijven zich vaak niet bewust van digitale dreigingen en weten ze niet hoe ze zich daartegen moeten beschermen.

In juni van dit jaar name de Tweede Kamer al een motie aan waarin de regering werd verzocht om een Digital Trust Centre op te richten. Ook de Cyber Security Raad, die het kabinet adviseert over digitale veiligheid, pleitte in juni voor de oprichting van een kenniscentrum voor het niet-vitale deel van het bedrijfsleven.

Nauwe samenwerking
Het nieuwe Digital Trust Centre gaat in 2018 van start en zal nauw gaan samenwerken met het Nationaal Cyber Security Centrum. Het ministerie van Economische Zaken gaat er samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie invulling aan geven. Het plan is om samenwerkingsverbanden van bedrijven een belangrijke rol te geven binnen het DTC. Volgend jaar worden er vijf van die samenwerkingsverbanden aangewezen als eerste aanspreekpunt voor de niet-vitale sector. Ook komt er een digitaal platform waar de bedrijven terechtkunnen. Waar het DTC gevestigd wordt, is nog niet bekendgemaakt.

In totaal trekt het kabinet 26 miljoen euro uit voor cybersecurity, bleek afgelopen Prinsjesdag uit de Miljoenennota. Daarvan wordt dus vanaf volgend jaar 2,5 miljoen euro besteed aan het DTC.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden