IBM stelt quantumcomputer beschikbaar via cloud

Deel dit artikel

,

IBM heeft een quantumcomputer beschikbaar gemaakt als clouddienst, zodat onderzoekers gebruik kunnen maken van de rekenkracht van het apparaat.

Normale computers werken met bits, die kunnen bestaan uit enen en nullen. Kwantumcomputers maken gebruik van zogenoemde qubits; speciale bits die zich houden aan de regels van de kwantummechanica.

Qubits hebben de bijzondere eigenschap dat ze zowel nul als één tegelijk kunnen zijn, een zogenoemde superpositie. De quantumcomputer die door IBM wordt gebruikt beschikt over vijf van die qubits. Quantumcomputers hebben volgens IBM naar schatting zo'n 50 tot 100 qubits nodig om de rekenkracht van een moderne computer te evenaren.

Geïnteresseerden kunnen gebruik maken van de clouddienst van IBM om op afstand programma's te schrijven voor de quantumcomputer en die ook te draaien op het systeem. Met de clouddienst hoopt IBM een gemeenschap van onderzoekers te creëren die samen meer kennis kunnen opdoen over de werking van qubits en quantumcomputers.

Werken via de cloud heeft daarnaast het voordeel dat het systeem beschermd kan worden voor oververhitting en andere gevaren. Het fysieke systeem staat in een koelcel in een IBM-lab in de staat New York.

In de komende PC-Active, die eind mei verschijnt, kun je meer lezen over quantumcomputers en hun werking.

Bekijk ook de video van IBM

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden