Huawei sjoemelde in benchmarks

Deel dit artikel

,

Honor PLay

Huawei heeft zijn eigen schandaal met sjoemelsoftware. Tenminste één telefoon geeft hogere prestaties wanneer het toestel merkt dat er een benchmarktest loopt.

Techsite Anandtech ontdekte de merkwaardigheid bij de Honor Play. Honor is een dochtermerk van Huawei.

In het kort kan het toestel detecteren wanneer een benchmark-app actief is. Op dat moment laat de telefoon een hoger stroomverbruik toe en presteert de telefoon een stuk beter. Maar die piek wordt niet gehaald bij dagelijks gebruik. Meer stroomverbruik zorgt voor een hogere temperatuur en laat de batterij sneller leeglopen en mogelijk ook verslijten, waardoor fabrikanten dit vaak beperken om de algemene kwaliteit van hun telefoon te garanderen.

Huawei ontkent de techniek niet, maar verschuilt zich onder meer achter het feit dat andere spelers het ook doen. Vooral bij ons minder bekende merken waarmee Huawei op de Chinese markt concurreert, zouden het niet zo nauw nemen met de testen waardoor het bedrijf zich genoodzaakt voelde om (ook) vals te spelen.

Huawei is overigens niet de enige. Enkele jaren geleden kwam dergelijk gesjoemel veel vaker voor en onder meer de chip in de Samsung S4 had een soortgelijke prestatieboost wanneer hij werd getest.

Het bedrijf belooft in de toekomst zich wel aan de regels te houden en zal wanneer het benchmarkcijfers communiceert, die laten bevestigen door externe partijen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden