'Facebookhackers hadden geen toegang tot externe websites'

Deel dit artikel

,

Bij de grote hack op Facebook die vorige week aan het licht kwam, hadden de inbrekers geen toegang tot websites waar gebruikers met hun Facebook-account inlogden.

Dat zegt Facebook in een update. Het socialemediabedrijf doet nog steeds onderzoek naar de toedracht van de hack, waarbij data konden worden ingezien van bijna 50 miljoen gebruikers. Aanvallers wisten een deel van Facebooks code te misbruiken, waarmee ze accounts konden overnemen.

Facebook zegt nu dat er geen bewijs is dat hackers hebben ingelogd op diensten waar een Facebook Login-knop zat. Zo'n knop maakt het makkelijk voor gebruikers om in te loggen bij andere diensten. Ze hoeven dan geen nieuw account aan te maken.

In september werden ruim 90 miljoen accounts op het sociale netwerk getroffen door een inbraak. Hackers wisten de toegangstokens te stelen en konden zo inloggen op de accounts. Aanvallers wisten een deel van Facebooks code te misbruiken, waarmee ze accounts konden overnemen.

Facebook heeft inmiddels maatregelen genomen om verder misbruik te voorkomen. Zo moeten getroffen gebruikers opnieuw inloggen, ook bij diensten waar zij Facebook Login voor gebruikten. Ruim 90 miljoen Facebook-gebruikers werden vrijdag uitgelogd op het netwerk als veiligheidsmaatregel. Daaronder vallen ook accounts die via de 'View As'-functie zijn opgezocht.

Van de vijftig miljoen Facebook-gebruikers van wie na een hack mogelijk gegevens zijn ingezien, was minder dan 10 procent afkomstig uit de Europese Unie. De Ierse Data Protection Commission (DPC) maakte dat aantal maandagavond bekend op Twitter. Het is niet bekend om hoeveel Nederlanders het gaat.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden