Europese consumentenorganisaties klagen over Google

Deel dit artikel

,

De Consumentenbond en enkele andere Europese consumentenorganisaties hebben bij de betreffende privacy-autoriteiten klachten ingediend over Google. De techreus zou gebruikers van Android-smartphones toestemming 'ontfutselen' om hun locatie te gebruiken en dat is in strijd met de wet.

De klacht bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is onderdeel van een gezamenlijke actie met andere Europese consumentenorganisaties, zoals koepelorganisatie BEUC en de Noorse, de Zweedse en de Tsjechische consumentenbonden.

Aanleiding is een onderzoek van de Noorse consumentenorganisatie Forbrukerrådet, waaruit blijkt dat Google gebruikers van nieuwe Android-smartphones stuurt om locatiegeschiedenis in te schakelen. Daarnaast staat de functie web&app activiteit standaard ingeschakeld. Ook via deze optie verzamelt Google locatiegegevens.

Volgens de consumentenorganisaties manipuleert Google gebruikers van Android-smartphones door cruciale informatie te verbergen. Ook gebruikt Google sturende knoppen. Gebruikers geven daardoor geen vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige toestemming voor het verzamelen en gebruiken van locatiegegevens. En dat moet wel volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Uit aanvullend onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat bij 54% van de consumenten met een Android-telefoon de functie web&app activiteit ingeschakeld is. De meeste consumenten waren hier niet van op de hoogte en een groot deel van hen vindt dit vervelend. De functie web&app activiteit vind je in je Google-account, waar je deze ook kunt uitschakelen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden