Actie banner

ESET ontdekt virus dat stroomnetwerken platlegt

Deel dit artikel

,

Onderzoekers van beveiligingsbedrijf ESET hebben een nieuw virus ontdekt dat stroomnetwerken plat kan leggen.

Met het zogenaamde Industroyer kunnen hackers op afstand bepalen wanneer distributiesystemen in hoogspanningsnetten worden platgelegd, aldus de onderzoekers.

Industroyer is volgens ESET gemakkelijk aan te passen malware, dat voor aanvallen op allerlei verschillende soorten industriële systemen gebruikt kan worden. Hieronder vallen onder meer oliecentrales, transportnetwerken en sluizen. De versie die het beveiligingsbedrijf aantrof is specifiek ontworpen om stroomnetwerken plat te leggen.

ESET vermoedt dat het virus in december gebruikt werd om het stroomnetwerk van de Oekraïense hoofdstad Kiev deels plat te leggen. Dit durven ze echter niet met zekerheid te zeggen.

Ook in Nederland zou het virus voor problemen kunnen zorgen, waarschuwt Dave Maasland, algemeen directeur van ESET Nederland, in een verklaring. "Het is aannemelijk dat verschillende Nederlandse energiebedrijven dezelfde apparatuur gebruiken als hun collega’s in Oekraïne bij het beheer van het elektriciteitsnetwerk. Met een paar minimale aanpassingen kan ook Nederland slachtoffer worden van Industroyer."

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden