Desktop-apps Windows 10 ook naar mobiel

Deel dit artikel

,

Microsoft gaat Windows 10 functioneler maken op apparaten die gebruikmaken van mobiele chips. Waar zulke apparaten eerder alleen apps uit de officiële Windows Store konden draaien, zullen ze nu alle traditionele desktop-apps kunnen gebruiken.

Dat heeft Microsoft donderdag bekendgemaakt tijdens een ontwikkelaarsconferentie in het Chinese Shenzhen.

Sinds de lancering van Windows 8 in 2012 kunnen in Windows twee soorten apps gedraaid worden: speciale 'universele' apps die zijn ontworpen voor tablets en pc's en verkrijgbaar zijn in de Windows Store, en de ouderwetse desktop-apps die ook al in eerdere Windows-versies konden draaien.

Deze splitsing zorgde ervoor dat Windows-apparaten met een mobiele chip minder aantrekkelijk waren voor consumenten, omdat deze veel apps niet konden draaien. De eerste Windows 8-tablet van Microsoft zelf, de Surface RT, was daarom een kostbare flop. Latere Surface-modellen gebruikten een traditionele Intel-chip.

Snapdragon
Voor het eerst gaat Microsoft de splitsing in Windows 10 nu aanpakken, in samenwerking met chipmaker Qualcomm. Toekomstige apparaten met een Snapdragon-chip van dat bedrijf zullen alle soorten apps kunnen draaien.

De eerste Windows 10-apparaten met Snapdragon-chip verschijnen vermoedelijk begin volgend jaar, als ook de grote 'Creators Update' voor het besturingssysteem wordt uitgebracht.

Microsoft zegt met de verandering in te zetten op mobiele pc's die ook een 4G-verbinding kunnen maken. Daarom zal ook eSIM-technologie worden ingezet, waardoor van provider kan worden gewisseld zonder een fysieke simkaart te verwisselen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden