De computer en de crisis

Deel dit artikel

,

Wie handig is met computers, heeft een streepje voor tijdens de coronacrisis. De computer is de weg naar buiten, naar sociale contacten en naar een prettige bezigheid binnenshuis of in de tuin.

De overbekende, lichtelijk spottende opmerking dat alle senioren achter de geraniums zitten, kan naar het rijk der fabelen worden verwezen. Dit geldt namelijk lang niet voor iedereen, veel mensen hebben gezocht naar mogelijkheden om zich te ontwikkelen op de digitale snelweg.

Verstoken van contact, niet nodig
De regering is genoodzaakt om tijdens de crisistijd een aantal veiligheidsmaatregelen in te voeren. Juist de oudere doelgroep zit vaak al in de hoek waar de meeste klappen vallen. Nu zij dan ook nog eens verstoken zijn van bezoekjes van kinderen, kleinkinderen, de buurvrouw, de ouderling van de kerk, etc. zouden zij gemakkelijk in eenzaamheid kunnen geraken. Gelukkig zijn er veel senioren die met hun tijd zijn meegegaan en interesse hebben getoond voor computers en de vele mogelijkheden die daarmee zijn. Dat komt ze nu van pas, het is fijn om de kneepjes van de moderne technologie te kennen, zodat de stap naar gebruik van Skype of FaceTime gemakkelijk gemaakt is. En zoals we ook op tv zien, biedt dat vele nieuwe leuke manieren om met elkaar te communiceren zonder dat men fysiek bij elkaar is.

Volgens het CBS neemt het internetgebruik de laatste jaren vooral onder 75-plussers toe, meer dan 60% maakt er gebruik van. Van alle inwoners in Nederland heeft 94% toegang tot het internet en maakt wel 92% er gebruik van.
Die mensen die nog niet zo handig zijn en de steun van hun persoonlijke whizzkids moeten ontberen, zijn bij HCC aan het juiste adres. HCC is een vereniging, opgericht door computergebruikers die hun kennis graag met anderen delen. Leden van HCC kunnen gebruikmaken van het prachtige aanbod van de HCC!seniorenacademie. Zij bieden uiteenlopende digitale onderwerpen aan en geven ook vele praktische tips.

Wie enthousiast is geworden, wil natuurlijk graag ook een computer of laptop die modern genoeg is om het geleerde in praktijk te brengen. De oplossing ligt dan bijvoorbeeld in het online kopen van een laptop met bijbehorende laptoptas. Deze biedt bescherming en kan, zodra de beperkende maatregelen worden opgeheven, worden gebruikt om de laptop mee te nemen. De tas kan eenvoudig over de schouder worden gedragen en zit de schoudertas dames niet in de weg.

Go digital, graag digitaal dus!
Voorlopig luidt het devies ‘blijf thuis’ en zijn we met zijn allen vooral aangewezen op de digitale mogelijkheden die we tot onze beschikking hebben. Via sociale media kun je communiceren, mensen een hart onder de riem steken, een bloemetje sturen, spelletjes doen, maar natuurlijk ook gewoon de dagelijkse belevenissen met elkaar delen.
Ondertussen kijken we reikhalzend uit naar de tijd waarin wij elkaar weer kunnen zien, we bij de buurvrouw op de koffie kunnen gaan, kunnen gaan winkelen, alles zonder enige beperking. Wat zal het fijn zijn als de kleinkinderen met hun nieuwe rugtas vol spelletjes bij hun opa en oma kunnen komen. Want we mogen hopen dat sommige positieve effecten die de crisis met zich heeft meegebracht, bewaard zullen blijven.

keyboard 453795 960 720

 

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden