CERN stapt over op opensource

Deel dit artikel

,

Het Europese onderzoekscentrum CERN gaat de komende jaren op zoek naar opensource alternatieven omdat de licenties die het nu van Micrsoft afneemt te duur worden.

CERN is met name bekend om de deeltjesversneller LHC (Large Hadron Collider) en gebruikt al jaren producten van Microsoft. Daar betaalde het tot voor kort relatief weinig voor, omdat de instelling als academisch instituut speciale kortingen kreeg. Die korting verdwijnt omdat het instituuut niet meer als zodanig wordt aangemerkt en de kosten in daardoor worden bepaald door het aantal gebruikers. Daardoor vallen de licentiekosten ruim tien keer zo hoog uit.

"Gezien de samenwerkende aard van CERN en zijn brede gemeenschap, is een groot aantal licenties nodig om diensten aan iedereen te kunnen leveren. Als de traditionele businessmodellen, die per gebruiker tellen, worden toegepast, kunnen de kosten enorm worden en wordt het onbetaalbaar op lange termijn", schrijft CERN in een blog.

Daarom werkt het onderzoeksteam sinds een jaar aan MAlt. Dat staat voor Microsoft Alternatives project: een plan om geleidelijk aan Microsoft-technologie - en die van andere commerciële partijen - te vervangen door opensource-alternatieven. Zo wil het instituut minder afhankelijk worden van de risico's die commerciële voorwaarden kostentechnisch met zich meebrengen, maar ook te grote afhankelijkhied van een partij voorkomen en wil het zijn eigen data kunnen beheren.

CERN heeft nog wel met Microsoft de afspraak kunnen maken dat de licentiekosten geleidelijk zullen stijgen en de prijs niet direct met een factor 10 stijgt. Maar uiteindelijke zal de kostprijs voor de onderzoeksinstelling niet haalbaar zijn. De eerste stap vindt al in de komende maanden plaats wanneer een deel van de medewerkers en vrijwilligers een andere mailservice gaat testen. Ook werkt het bedrijf aan vervanging voor Skype for Business.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden