Actie banner

Algoritme blijkt nauwkeurige ontdekker hartritmestoornissen

Deel dit artikel

,

Een nieuw algoritme herkent veertien vormen van hartritmestoornissen en werkt in tests nauwkeuriger dan getrainde cardiologen.

Dat heeft een team van onderzoekers van de Stanford-universiteit bekendgemaakt.

Met het algoritme zoekt de computer naar afwijkende hartslagen van patiënten. Het algoritme doet dat met een precisie die vaak nauwkeuriger is dan die van professionele cardiologen, schrijven de onderzoekers.

Het algoritme werd getraind met data van het bedrijf iRhythm. Om de testresultaten van het algoritme te verifiëren, werden zes cardiologen ingeschakeld, die naar dezelfde metingen keken. Uit de resultaten bleek dat de computer ook hele subtiele veranderingen kon waarnemen in de hartslagen.

Onderzoekers stellen dat het algoritme van pas komt op momenten dat patiënten niet bij de dokter zijn. Op een hartfilmpje zijn afwijkingen niet altijd goed te zien, waarna besloten kan worden dat een patiënt gedurende enkele weken een draagbare harstlagmeter moet dragen. Data daarvan wordt vervolgens handmatig nagekeken door de dokter, wat veel werk kost. Die metingen zouden met de computer sneller en net zo precies geanalyseerd kunnen worden, stelt het team van Stanford.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden