20% grotere bedrijven analyseert big data

Deel dit artikel

,

Een vijfde van de ondernemingen met minstens tien werknemers doet analyses op zogeheten big data, grote en ongestructureerde gegevensbestanden.

Vaak gaat het om eigen datasets, bijvoorbeeld van eigen apparaten of sensoren. Maar een op de tien bedrijven analyseert ook gegevens van buiten het eigen bedrijf, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat bijvoorbeeld om gegevens van social media.

Bij grote bedrijven is big data-analyse gebruikelijker dan bij kleine bedrijven. Van de bedrijven met tien tot twintig werkzame personen analyseert 15 procent big data. Onder bedrijven met vijfhonderd of meer werknemers is het aandeel met 42 procent bijna drie keer zo groot.

Telecomsector en verzekeraars
Vooral in de informatie- en communicatiesector analyseren veel bedrijven big data: bijna een op de drie. Bij telecombedrijven is het aandeel zelfs 44 procent. Bedrijven in de telecommunicatiesector beschikken over grote hoeveelheden eigen data, en 30 procent van hen voert daarop big data-analyses uit.

Ook veel verzekeraars analyseren hun eigen grote gegevensbestanden. Van de reisbureaus voeren drie op de tien big data-analyses uit. Zij gebruiken vooral sociale media als bron. De transportsector richt zich vooral op big data over geografische locaties

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden