Banner fotowedstrijd scheurkalender

Slimmere veiligere auto's op CES 2024

Deel dit artikel

,

Op de technologiebeurs CES is er ook veel aandacht om auto's slimmer en veiliger voor de bestuurder en passagier(s) te maken. Zo stapte ik in een BMW One die voorzien is van allerlei handige nieuwe technologieën om het autorijden te verbeteren. En oh ja, ik kreeg zelfs een massage in de chauffeursstoel...

Op een beurs waar alles om (nieuwe) technologie draait, is er natuurlijk niet alleen veel aandacht voor de nieuwste televisies en innovaties als de Samsung Ballie AI-robot of de Holobox, maar ook op het gebied van auto's. Hierbij wordt vooral gekeken hoe de rijervaring kan worden verbeterd. Op bezoek bij de stand van Harman Kardon werd ik bijgepraat over hun nieuwe technologieën als Harman Ready Care, Ready Vision en Ready Display. En stapte ik in de BMW One dat geen conceptauto is, maar een productiewagen.

Harman Ready Care
Ready Care is gericht op de veiligheid van de bestuurder. Het maakt gebruik van neurale netwerktechnieken met deep learning om de bewegingen en alertheid van de bestuurder te monitoren en kan gepersonaliseerde herinneringen en waarschuwingen geven. Heb je bijvoorbeeld je handen van het stuur, dan geeft hij een waarschuwing. Of als je langere tijd je ogen dicht doet, word je ook gewaarschuwd. Daar zit wel een privacy-aspect aan vast: wie krijgt toegang tot de data bij bijvoorbeeld een ongeluk? Stel dat jij niet oplet en de verzekeringsmaatschappij komt bij die gegevens van het moment van het ongeluk? 

Bovendien kan Ready Care nu identificeren of passagiers volwassenen of kinderen zijn en past het de instellingen voor het activeren van airbags dienovereenkomstig aan.

Ready Vision
Harman Ready Vision brengt een intuïtief display rechtstreeks naar de voorruit dankzij augmented reality, precies wanneer de bestuurder het nodig heeft. Zo hebben bestuurders bijvoorbeeld toegang tot een realtime bijgewerkte kaart op basis van routes, evenals aanbevelingen voor de snelste route of waar te stoppen voor koffie of om te tanken. 

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Harman Kardon Auto BMW route

Ready Upgrade
Ready Upgrade ten slotte stelt autofabrikanten in staat om regelmatig de hardware en software van hun voertuigen bij te werken, waardoor voertuigen langer relevant, modern en efficiënt blijven.

Massage
Om de rijder het autorijden gemakkelijk en prettiger te maken, kun je zelfs een rugmassage krijgen. En ik moet zeggen, dat was heerlijk.

BMW One Harman stoel rijder massage