Banner fotowedstrijd scheurkalender

Beveiligingslek in pacemakers

Deel dit artikel

,

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), de toezichthouder op voedsel en geneesmiddelen, laat een half miljoen pacemakers controleren omdat de beveiliging van de apparaten niet in orde is. De pacemakers zijn ook in Nederland op de markt. Momenteel wordt nagegaan om hoeveel apparaten het hier gaat.

Gevreesd wordt dat een kwaadwillende de batterij van de pacemaker snel kan laten leeglopen of het hartritme van een patiënt aanpassen. In het ergste geval kan de dood van een patiënt betekenen.

Update
De pacemakers worden niet fysiek teruggeroepen, dat zou een gevaarlijke medische procedure zijn voor de 465.000 mensen in de VS die de betreffende apparaten dragen. De patiënten wordt gevraagd om bij hun arts het apparaat te laten updaten. Dat zal in Nederland ook moeten gebeuren, zegt de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Het gaat om zes pacemaker-modellen van fabrikant Abbott. Ze zijn bedoeld om patiënten die een langzame of onregelmatige hartslag hebben te helpen. Ook mensen die herstellen van een hartaanval gebruiken zo'n pacemaker.

Tweede keer
Volgens Abbott zijn er nog geen berichten dat kwaadwillenden daadwerkelijk een pacemaker hebben gehackt, schrijft The Guardian. Volgens de FDA is het makkelijk om de pacemaker te kraken, een apparaat om dit te doen is gewoon te koop. Het is de tweede keer dit jaar dat de FDA een waarschuwing uitstuurt vanwege de slechte beveiliging van pacemakers.

Lees ook:
>> Ook FDA waarschuwt nu voorkwetsbaarheden in pacemakers

>> Leuvense onderzoekers: pacemakers kwetsbaar voor hackers