Banner fotowedstrijd scheurkalender

Delftse studenten zetten stappen met exoskelet

Deel dit artikel

,

Een studententeam van de TU Delft heeft de eerste stappen gezet met hun nieuwe exoskelet; de MARCH II. Zij zijn het eerste studententeam in Nederland dat dit gerealiseerd heeft.

Na een jaar ontwerpen en bouwen lieten de studenten het ondersteunende robotische pak voor het eerst zien aan de buitenwereld. Hiermee wil het team mensen met een dwarslaesie helpen hun dagelijkse activiteiten weer uit te voeren.

Cybathlon Experience
Tijdens de testdag heeft Ruben de Sain - dwarslaesiepatiënt en piloot van het team - de eerste officiële stappen gezet richting de Cybathlon Experience, een soort Paralympische Spelen met bionische hulpmiddelen. De studenten willen deze wedstrijd - begin oktober in Düsseldorf - gebruiken om te laten zien dat het mogelijk is om met verlamde benen op te staan uit een diepe sofa, over ruw terrein te lopen of een trap op te lopen.

Het gebruik van een exoskelet heeft grote voordelen voor de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de gebruiker. “Het lopen draagt ook bij aan de algehele mentale en fysieke fitheid en heeft een gunstig effect op bijkomende complicaties van een dwarslaesie, zoals blaas- en darmproblematiek,” zegt Ilse van Nes, revalidatiearts bij de Sint Maartenskliniek waar Ruben de Sain eerder een revalidatieprogramma heeft gevolgd waarbij gebruik werd gemaakt van een commercieel exoskelet.

Meer dan technologie
Een exoskelet is voor de gebruiker veel meer dan een technologie die de verloren beenfunctie teruggeeft. “Het feit dat je na 10 jaar gewoon weer kan staan en familie en vrienden op ooghoogte kan aankijken geeft me een ontzettend fijn gevoel,” vertelt Ruben.

De Cybathlon Experience is een wedstrijd voor bionische para-atleten waar commerciële en academische teams met een exoskelet zo snel mogelijk de vier onderdelen van de wedstrijd, die ontworpen zijn als imitaties van alledaagse situaties, moeten trotseren.

>> Bekijk hoe Ruben opstaat met het exoskelet

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden