Actie banner

Leuvense onderzoekers: pacemakers kwetsbaar voor hackers

Deel dit artikel

,

Onderzoekers van de KU Leuven hebben tien verschillende medische implantaten van een topproducent gehackt.

Het gaat om wijdverspreide toestellen, zoals pacemakers voor hartpatiënten en insulinepompen voor diabeteslijders.

‘Dit toont aan dat de beveiliging dringend beter moet’, zegt cardioloog Rik Willems van het UZ Leuven. ‘Hacking is een bestaand risico voor elk apparaat met een draadloze verbinding’, zei minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) eerder al in het parlement.
    
Het is via die draadloze verbinding dat implantaten worden geprogrammeerd. Maar de Leuvense onderzoekers konden inbreken op de verbinding. Ze treden zo in de plaats van de dokter en kunnen de dosis wijzigen. ‘Het is erg gevaarlijk en kan in het slechtste geval mensen doden’, stellen de onderzoekers.

Er is nog geen echte aanval gesignaleerd, maar de kwetsbaarheid van de toestellen staat wel op de agenda. Na het Leuvense onderzoek voerde de producent van gekraakte toestellen alvast een update door om de pacemakers beter te beveiligen.
 
Maar dat de beveiliging nog altijd niet op punt staat, is een feit. De Block legt de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de toestellen bij de bedrijven. Ze kijkt naar het Europese niveau voor een sluitende oplossing.

In de Verenigde Staten werkt de geneesmiddelenwaakhond Food & Drugs Administration (FDA) al aan richtlijnen voor dergelijke medische hulpmiddelen.
   
 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden