Twee-Factor Authenticatie

Steeds meer online omgevingen waarin vertrouwelijke gegevens staan, maken gebruik van tweestapsverificatie. Ook HCC stelt deze beveiligingsmethode nu beschikbaar voor het gebruik van webmail van HCC!net. Lees hieronder hoe je dit instelt.

In de PC-Active edities 319 en 320 is veel aandacht besteed aan tweestapsverificatie, oftewel twee-factor authenticatie (2FA). Belangrijke websites zoals die van banken en verzekeraars vragen behalve je inlognaam en wachtwoord om een tweede manier om te bewijzen dat jij echt degene bent die achter de computerknoppen zit. Ook webmail-omgevingen en social-mediaplatforms geven je tegenwoordig vaak de mogelijkheid om 2FA in te stellen. 

Vrijwillig beveiligd

Omdat ook HCC de digitale veiligheid hoog in het vaandel heeft staan, biedt ook HCC!net de mogelijkheid tot het instellen van tweestapsverificatie. Zo krijgen HCC-leden de mogelijkheid hun webmail-omgeving extra te beschermen. 2FA is vrijwillig, je kunt er zelf voor kiezen om deze optie te gebruiken. Wij raden het uiteraard wel aan.

Let op: deze 2FA-inlogmethode geldt alleen voor je HCC!net-webmail in je browser en heeft geen invloed op het e-mailprogramma dat je op je computer of telefoon gebruikt. 

Authenticator-app 

De tweestapsverificatie op HCC!net werkt met behulp van een authenticator-app, de veiligste methode. In de app verschijnt een toegangscode die om de zoveel tijd (vaak 30 seconden) wisselt en die je invult op je inlogscherm. Voor alle computer- en smartphone-besturingssystemen bestaan apps die je hiervoor kunt gebruiken, zoals Authy (van Twilio), de app van wachtwoordmanager LastPass of die van Google en Microsoft. Kies de app die jou het meest aanspreekt, voor het gebruik van HCC!net maakt het niet uit. In ons voorbeeld hieronder gebruiken wij de Microsoft Authenticator-app. 

2FA instellen

Volg het onderstaande stappenplan om Twee-Factor Authenticatie voor je webmail te activeren:

 1. Log in op HCC!net-webmail via https://webmail.hccnet.nl

 2. Klik rechts bovenin het webmail-venster op Instellingen (naast Afmelden)

 3. Klik in het linker menu op Twee-Factor Authenticatie.

 4. Vervolgens krijg je informatie te zien over de Authenticator-app en kun je de gewenste app alvast op je telefoon of tablet installeren. Wanneer je dit hebt gedaan, klik je op de knop Twee-Factor Authenticatie inschakelen.

  A 2FA inschakelen

 5. Er verschijnt een pop-up waarin je gevraagd wordt om je wachtwoord voor HCC!net in te voeren. Vul je wachtwoord in en klik op Wachtwoord controle.

 6. Er volgt informatie over de geheime sleutel; lees deze rustig door en klik vervolgens op 2FA instellen.

 7. In de daaropvolgende pop-up scan je de QR-code met je Authenticator-app.

  authenticator


 8. In de app verschijnt een zescijfige code.

  authenticator2

  De code in de app wisselt elke dertig seconden

 9. Plaats vervolgens de Twee-Factor code die je in de Authenticator-app ziet in het vakje waarin  staat “Twee-Factor code invullen” en klik op opslaan.

 10. Er verschijnt een groen vlak met de bevestiging dat de Twee-factor Authenticatie is ingeschakeld en je krijgt een mogelijkheid om back-upcodes op te slaan of te printen. Back-upcodes kunnen worden gebruikt om in te kunnen loggen wanneer het apparaat waar de Authenticator-app op staat (als bijvoorbeeld je telefoon) ‘leeg’ is.

2FA uitschakelen 

Mocht deze veilige inlogmethode je toch niet bevallen, dan kun je hem ook weer uitschakelen.

 1. Log in op HCC!net webmail via https://webmail.hccnet.nl

 2. Klik rechts bovenin het webmailvenster op Instellingen (naast Afmelden)

 3. Klik in het linker menu op Twee-Factor Authenticatie en vervolgens op Twee-Factor Authenticatie aanpassen.

 4. Er verschijnt een pop-up waarin je gevraagd wordt je HCC!net-wachtwoord in te voeren.

 5. Klik op de daaropvolgende pagina op de groene knop 2FA uitschakelen.

2fa uitschakelen

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden