Nieuws
Kom op 30 november bij HCC ontdekken hoe leuk drone vliegen is!
19 november 2024
In de tweede aflevering van Samen Sterk, waarin HCC handige tips geeft om je weg te vinden in de digitale wereld, bespreekt Bertus het installeren van apps.
Gebruik van internet is heel gemakkelijk als je speciale programma’s gebruikt, de zogenaamde ‘apps’. Om voorbeelden te laten zien, gebruiken we meestal een tablet gebaseerd op het besturingssysteem Android. De apps zijn er echter ook voor tablets en smartphones die bijvoorbeeld Windows of iOS - van Apple - gebruiken. De basis is echter in alle gevallen hetzelfde. Bertus vertelt in de uitzending over het installeren van een weerbericht-app - AccuWeather om precies te zijn - maar de werkwijze is in principe voor elke app gelijk.
Waar begin je mee?
Allereerst moet je natuurlijk weten waar je de apps vandaan haalt. Dat is in het algemeen in de zogeheten app- (of play-)stores. Op je smartphone of tablet is de appstore voor jouw besturingssysteem als app al voorgeïnstalleerd. Je hoeft dus alleen deze app te openen door erop te tikken en je kunt meteen op zoek naar de app die of het type app dat je wilt gebruiken.
Een app zoek je door in het zoekveld te typen naar de functie die je zoekt, bijvoorbeeld weerbericht, of je kunt door verschillende categorieën bladeren op zoek naar inspiratie. Op een laptop of desktopcomputer kun je de appstore voor je besturingssysteem zoeken door in je browser de naam van je besturingssysteem en het woord ‘appstore’ te typen. Dan kom je terecht bij de store van Google voor Android, die van Apple of die voor Windows. Zo kun je bijvoorbeeld alvast reviews bekijken op je grote scherm en soms kun je dan ook al, mits je ingelogd bent, een interessante app laten installeren op bijvoorbeeld je tablet. Zo hoef je geen twee keer op zoek naar hetzelfde.
Let op: het downloaden van een app kan de nodige MB’s kosten, dus het is zaak dat je dit alleen doet als je via wifi verbinding maakt met internet.
Er zijn ook partijen die apps maken en aanbieden via hun eigen website. Dit kan in veel gevallen natuurlijk prima, maar je hebt dan geen enkele zekerheid over de betrouwbaarheid van de app of de maker. Doe dit dus alleen als je de maker van de app vertrouwt. Bij twijfel, niet doen!
Gratis of betaald?
Veel apps zijn gratis, maar soms is er een app die je echt wilt hebben maar waar je wel voor moet betalen. Vaak gaat het om kleine bedragen, € 0,99 of € 2,99 bijvoorbeeld, soms ook zijn apps (veel) duurder, met name apps voor professionele toepassingen of bepaalde games. Je bepaalt natuurlijk zelf wat je er voor over hebt, maar hoe betaal je ervoor?
Je kunt in alle appstores met credit card betalen. Dit is veilig en gemakkelijk. Als je eenmaal je gegevens bij je account hebt opgegeven, kun je in principe alle apps kopen die je wilt, door volgende keren opnieuw je inloggegevens in te geven. Zorg dus voor een sterk wachtwoord. Maar niet iedereen heeft een credit card of wil er gebruik van maken voor dit doel. In dat geval kun je bij veel winkels kaarten met tegoed voor jouw app- of playstore kopen.
Dit zijn de eenvoudigste mogelijkheden. Er zijn ook andere mogelijkheden om te betalen, met een PayPal-account bijvoorbeeld of via je telecomprovider, maar daarvoor gelden wel bepaalde voorwaarden. Meer informatie daarover vind je op de website Alleszondercreditcard.
In-app-aankopen
Ook gebeurt het vaak dat een app weliswaar gratis is, maar als je gebruik wilt maken van meer of geavanceerdere mogelijkheden, moet je betalen. In-app-aankopen heet dat. Dit is voor de makers van apps een manier om geld te verdienen aan de app, en met het verdiende geld kunnen ze meer apps gaan ontwikkelen.
Ook is het bij vrijwel alle gratis apps zo dat je regelmatig reclame voorgeschoteld krijgt. Ook hiermee verdient de maker geld. Om gratis een leuke of goede dienst te verkrijgen, moet je die maar op de koop toe nemen, is de gedachte erachter. En vaak is dat inderdaad prima te doen. Want als de reclames teveel irritatie opwekken, wordt de app gede-installeerd, krijgt slechte recensies en weg is het verdienmodel.
Het enige waar je wel goed op moet letten, is dat je zo’n reclame op de juiste manier behandelt. Kijk altijd waar het kruisje staat, daarmee kun je de reclame afsluiten. Bij Android- (en Windows-) toestellen kun je ook gebruikmaken van de ‘back’-knop, Apple kent deze optie niet. Mocht je apps op laptops en desktops gebruiken, dan druk je op de backspace-toets. Als je de reclame op een andere plek dan het kruisje aantikt, word je namelijk naar een webpagina of de app-store geleid, en heb je voor je het weet een hele rits browservensters openstaan.
'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'
Aanmelden