Zoekmachine voor gratis beeld

Deel dit artikel

,

Creative Commons, de non-profitorganisatie die promoot en verzorgt dat creatieve werken vrijer beschikbaar gesteld kunnen worden, heeft een zoekmachine voor beeldmateriaal online gebracht.

Met de zoekmachine, die de naam CC Search heeft gekregen, zijn zo'n driehonderd miljoen afbeeldingen te vinden. Al deze beelden hebben een Creative Commons-licentie. CC-licenties stellen mensen in staat om hun materiaal, dat wordt beschermd door het auteursrecht en aanverwante rechten, voor bepaalde, zelf te kiezen vormen van hergebruik vrij te geven, zonder dat de bescherming van het auteursrecht op te geven.

De verschillende licenties kennen allemaal hun eigen voorwaarden, en als je daaraan voldoet kun je het beeldmateriaal vrij hergebruiken. Zo is naamsvermelding vaak een voorwaarde en ook het GelijkDelen-principe geldt vaak. Meer uitleg over de verschillende licenties en hun voorwaarden lees je op de site van Creative Commons.

Je kunt naast je zoekterm filteren op verschillende Creative Commons-licenties of aanbieders. Als je kiest voor Public Domain Mark betekent dit dat het beeld publiek domein is en er geen auteursrechten op rusten.

Het grootste gedeelte van de beelden is afkomstig van Flickr, maar er zijn ook veel afbeeldingen die via musea beschikbaar zijn gesteld, waaronder het Rijksmuseum. Op termijn moet er nog veel meer materriaal met een CC-licentie doorzoekbaar zijn, waaronder ook audiobestanden.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden