Navigatiespel kan snel risico op dementie vaststellen

Deel dit artikel

,

Na enkele minuten het spel Sea Hero Quest te spelen, kunnen onderzoekers bepalen of iemand al dan niet risico loopt op alzheimer. Dat blijkt uit een studie waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

De onderzoekers schrijven slechts een paar minuten nodig te hebben om de vroegste stadia van alzheimer te herkennen bij proefpersonen die het navigatiespel Sea Hero Quest spelen. Het spel is speciaal voor dit doel ontwikkeld.

Eén van de eerste symptomen van dementie is het verlies van navigatievaardigheden. Via de mobiele app van Sea Hero Quest hebben de onderzoekers voldoende data verzameld om 's werelds eerste benchmark te creëren voor het ruimtelijk navigatievermogen van de mens. Meer dan 4,3 miljoen deelnemers hebben bij elkaar opgeteld 117 jaar gespeeld en zo de data geleverd waar
met traditioneel onderzoek naar dementie 176 eeuwen voor nodig waren geweest.

In het spel krijgen spelers een kaart te zien en vervolgens moeten ze met een bootje door een virtuele wereld naar bepaalde punten navigeren. Onderzoekers hebben alle data verzameld en daarbij gekeken naar de bewegingspatronen van mensen die nog geen geheuegenproblmenen hadden en wie de snelste routes nam en wie niet. Mensen met een hoog genetisch risico op alzheimer namen vaak niet de snelste route.

Het virtual reality spel is te downloaden in de verschillende appstores.

Er is is ook een video van het spel gemaakt:

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden