WWDC 2016: Dit heeft Apple allemaal aangekondigd

Deel dit artikel

,

Apple heeft tijdens de WWDC 2016 keynote in twee uur tijd laten zien wat we dit jaar van ze kunnen verwachten op het gebied van iOS, macOS, tvOS en watchOS. Dit zijn de belangrijkste aankondigingen.

iOS 10
De grote klapper van de WWDC 2016 keynote was natuurlijk iOS 10. Het besturingssysteem voor de iPhone, iPad en iPod touch borduurt voort op de bestaande functies van iOS 9 en voert geen drastisch nieuw design door. Wel wordt het mogelijk om verschillende stock-apps van Apple te verwijderen, en wordt spraakassistent Siri opengesteld voor ontwikkelaars.

Apples berichtendienst iMessage krijgt daarnaast allerlei nieuwe functies, zodat het beter kan concurreren met diensen als Snapchat, Facebook Messenger en WhatsApp. Denk hierbij aan flitsende animaties, grote emoji en een functie om over je foto’s te tekenen. Nieuwe 3D Touch-functies komen ook beschikbaar voor de iPhone 6S en de iPhone 7 en iPhone 7 Plus, die samen met iOS 10 in september 2016 zullen verschijnen.

iOS 10 voegt daarnaast nieuwe functies voor een vergrendeld toestel toe. Op het vergrendelscherm verschijnen nu uitgebreide notificaties, en krijgen app-ontwikkelaars ook meer mogelijkheden om berichten weer te geven. Muziekdienst Apple Music krijgt ook een grondige opknapbeurt met een totaal nieuw uiterlijk.

macOS Sierra
Apple vervangt OS X met macOS, wat macOS Sierra de grote volgende update voor je MacBook en iMac maakt. Siri maakt in Sierra haar debuut op de Mac, zodat je met je stem door menu’s en programma’s kunt navigeren. Vraag Siri bijvoorbeeld om een achtergrondmuziekje op te zetten, of zet een afspraak in je agenda. Ook kun je een Mac in Sierra snel en veilig ontgrendelen met de Auto Unlock-functie op een Apple Watch. Het Universal Clipboard maakt het mogelijk om bestanden op je iPhone te kopiëren, die je vervolgens meteen op je Mac kunt plakken.

tvOS
De belangrijkste update voor tvOS werd niet eens door Apple tijdens de keynote genoemd. Siri op de Apple TV gaat namelijk de Nederlandse taal spreken verstaan vanaf de volgende tvOS-versie. Hierdoor kun je met je stem een video opzoeken, pauzeren of uitzetten. Ook voegt Apple in de volgende versie van tvOS een Dark Mode toe en komt er een nieuwe Remote-app beschikbaar voor je iPhone om het apparaat te bedienen.

watchOS 3
De Apple Watch kan zich opmaken voor versie drie van watchOS, wat op het eerste gezicht de meest ingrijpende update tot nu toe wordt. De snelheid van de Apple Watch-apps gaat omhoog, nieuwe wijzerplaten worden interactiever en Apple maakt het vooral een stuk gemakkelijker om het kleine schermpje te bedienen. De nadruk op gezondheid speelt nog steeds een belangrijke rol, wat Apple onderstreept met een nieuwe Apple Watch-app om te mediteren.

Voor al deze nieuwe software-versies voor Apples apparaten zijn na afloop van de WWDC keynote de eerste bèta’s voor ontwikkelaars verschenen. In juli worden deze bèta’s publiekelijk beschikbaar gesteld en in de herfst zijn de updates voor iedereen te downloaden.

Bron: iPhoned

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden