In gesprek met Jaap Haartsen, bluetooth-uitvinder

Deel dit artikel

,

Door: Rob Coenraads

Jaap Haartsen is de uitvinder van bluetooth-technologie. Met deze open standaard zijn draadloze verbindingen tussen apparaten op korte afstand mogelijk, bijvoorbeeld tussen je telefoon en koptelefoon of luidspreker. Tegenwoordig werkt hij als Senior Expert Wireless Expert bij Plantronics, een bedrijf dat draadloze oplossingen zoals headsets maakt. PC-Active sprak heel kort met hem.

Geschiedenis
In 1994 zocht het Zweedse Ericsson naar een goedkope en eenvoudige oplossing om via radiogolven verbinding tot stand te brengen tussen mobiele telefoons en andere apparaten. Het bedrijf wilde de kabels tussen mobiele telefoons en pc-cards, koptelefoons, desktopapparaten, et cetera overbodig maken. De techniek zelf is ontwikkeld door de Nederlander Jaap Haartsen die toen bij Ericsson in dienst was in Zweden. De naam bluetooth verwijst overigens naar de Vikingenkoning Harald Blauwtand die het christendom in Scandinavië introduceerde. Het was oorspronkelijk de werknaam van het project, maar bij gebrek aan een betere naam is het ook de definitieve naam geworden.

Ontwikkeling
Naar verwachting zijn er eind dit jaar 20 miljard Bluetooth-apparaten. Dit aantal neemt snel toe: zo verwacht Jaap Haartsen dat dit er eind 2020 zo’n 35 miljard zijn. Of de desktopcomputer dan inmiddels is vervangen door een tablet of smartphone en/of een monitor daarbij, durft hij nog niet te beweren. Veel zal afhangen van de grootte van het scherm van het apparaat, maar essentiëler is de verbindingssnelheid: met de toename van het aantal apparaten in huis kunnen de verbindingen minder of storingsgevoeliger worden. Zo ‘bijten’ wifi en bluetooth met elkaar doordat ze gebruikmaken van dezelfde 2,4 GHz-band.

Zoals gezegd zijn en worden er steeds meer apparaten met elkaar verbonden. Zelf ziet Jaap een broodrooster ‘aansturen’ via bluetooth wel zitten. Opvallend is wel dat bij de Bluetooth-uitvinder thuis weinig geautomatiseerd is. Ook betaalt hij niet contactloos: hij wil bij een betaling met zijn pinpas een terugkoppeling oftewel een extra beveiligingsstap hebben in de vorm van het intoetsen van een pincode. Voor betalingen is een goede encryptie en authenticatie noodzakelijk. Op de vraag hoe hij tegenover het implanteren van een chip in zijn lichaam staat, antwoordt Jaap: “als het om een situtatie gaat die anders levensbedreigend is, is het prima. Maar anders zie ik het meer als een vorm van Big Brother. Technologie moet tenslotte de mens helpen, niet andersom.”

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden