Banner fotowedstrijd scheurkalender

Wikipedia Foundation tegen EU plannen voor 'uploadfilter'

Deel dit artikel

,

Wikipedia logo

De Wikimedia Foundation, de beheerder van online encyclopedie Wikipedia, spreekt zich uit tegen de plannen van de Europese Unie om een 'uploadfilter' in te voeren.

Het Europees Parlement bespreekt volgende week nieuwe regels omtrent het auteursrecht, waar het zogenoemde uploadfilter onderdeel van is. De regel zou grote internetbedrijven verplichten om geüpload materiaal vooraf te beoordeelen op schendingen van het auteursrecht.

De Wikimedia Foundation is bang dat de regels nadelige gevolgen gaan hebben voor Wikipedia en vergelijkbare websites, schrijft de non-profitorganisatie op blogwebsite Medium.

"De wereld zou zich zorgen moeten maken om het voorstel voor een systeem om automatisch informatie te filteren voordat het online verschijnt", schrijft voorzitter Maria Sefidari. De organisatie beroept zich op bestaande vergelijkbare systemen die bijvoorbeeld gebruikt worden door YouTube, die beelden of muziek soms onterecht aanmerken als auteursrechtelijk beschermd.

Ook wijst Sefidari op de manier waarop Wikipedia momenteel auteursrechten handhaaft. "Mensen die bijdragen aan Wikipedia werken hard om materiaal dat inbreuk maakt op auteursrechten te vinden en te verwijderen", schrijft ze.

"Deze aanpak stelt mensen, en niet algoritmes, in staat beslissingen te nemen over welke kennis moet worden teruggegeven aan de rest van de wereld."

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden