WhatsApp waarschuwt voor verdachte websites

Deel dit artikel

,

WhatsApp logo

iPhone-gebruikers krijgen voortaan een melding in WhatsApp als ze een link ontvangen die als verdacht is aangemerkt.

Boven het bericht waarin de desbetreffende url staat, plaatst de chatdienst in het rood de melding 'Verdachte link'. Dat heeft de website WABetainfo ontdekt.

Hiermee hoopt WhatsApp te voorkomen dat dergelijke links zonder nadenken door gebruikers worden aangeklikt. Zo'n url kan een gebruiker bijvoorbeeld doorsturen naar een malafide website die gegevens probeert te stelen. WhatsApp is de afgelopen maanden bezig geweest met de maatregel, die ook beschikbaar is voor Android-gebruikers.

Spam
De chatdienst zegt de link op de telefoon van de ontvanger te analyseren. Als voorbeeld van een verdachte url laat de dienst een link zien waarbij onder de w een punt staat die daar niet hoort. Dan is de kans groot dat het gaat om spam. WhatsApp legt niet uit hoe het de url beoordeelt en wanneer een link als verdacht wordt aangemerkt. De NOS heeft het bedrijf gevraagd om meer informatie.

De Fraudehelpdesk laat in een reactie weten het probleem van verdachte linkjes te herkennen. "Het gebeurt bijvoorbeeld dat mensen een valse betaallink krijgen toegestuurd." Hoeveel slachtoffers hiermee worden gemaakt, is onduidelijk. Wel heeft de helpdesk dit jaar tot nu toe 150 meldingen over fraude via WhatsApp-linkjes binnengekregen. "Dat is vaak zo'n 10 procent van het totale aantal."

De nieuwe iOS-versie van WhatsApp, 2.18.90, toont daarnaast vanaf nu in meldingen de afbeeldingen en gifjes die naar gebruikers worden gestuurd.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden