Banner fotowedstrijd scheurkalender

'Verscheidene iOS-apps verkopen locatiedata'

Deel dit artikel

,

Verschillende apps die in de App Store staan, verzamelen locatiedata van gebruikers en verkopen die vervolgens door aan bedrijven.

Het gaat om data van 'tientallen miljoenen' mobiele apparaten. Dat heeft een groep onderzoekers van VPN-aanbieder GuardianApp ontdekt, meldt TechCrunch.

De onderzoekers vonden in elk geval 24 iPhone-apps die zich daar schuldig aan maakten. Daaronder zijn bijvoorbeeld Ask.fm en NOAA Weerradar. Deze apps zijn ook populair in de Nederlandse App Store.

De apps zouden precieze locaties van gebruikers doorsturen, maar ook andere gevoelige data waarmee de identiteit van gebruikers te achterhalen is. "Data wordt constant verzonden", zeggen de onderzoekers. De apps zouden niet of nauwelijks aangeven dat informatie wordt doorgestuurd.

Verzamelde informatie zou door bedrijven worden gebruikt om databases aan te leggen, zodat ze gericht advertenties kunnen sturen. Enkele bedrijven, zoals Reveal en Sense360, zeggen tegen TechCrunch dat gebruikers zich altijd kunnen afmelden.

Ook claimen ze dat ontwikkelaars hun gebruikers verplicht op de hoogte moeten brengen van datadeling.

Mogelijke 'oplossingen'
Volgens GuardianApp zijn er een paar dingen die je kunt proberen dit te verminderen, maar is niet met zekerheid te zeggten dat het afdoende is. Je kunt via Instellingen > Privacy> Advertenties beginnen met Beperk Advertentietrackting aanzetten. Ook is het verstandig op Niet toestaan (of Don't allow) te drukken als de tekst bij een Locatiedienst een verwzijing naar een Privacy Policy bevat. Ze raden ook aan een zeer generieke naam voor de SSID van je wifirouter thuis te kiezen en je kunt natuurlijk altijd het beste bluetooth uitzetten als je het niet gebruikt.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden