Twitter is een proef gestart met een verdubbeling van zijn karakterlimiet naar 280 tekens per tweet. De verandering wordt onder een kleine groep gebruikers getest.
Dat maakt Twitter dinsdagavond bekend. Volgens het bedrijf kunnen mensen hun volledige gedachten nu niet in elke taal kwijt in één tweet, met maximaal 140 tekens.
Die limiet bestaat al sinds de oprichting van Twitter en werd in eerste instantie ingevoerd om ervoor te zorgen dat tweets in een sms'je zouden passen. Inmiddels heeft wijdverspreid mobiel internet ervoor gezorgd dat die sms-limiet niet meer relevant is.
Veel Twitter-gebruikers omzeilen de tekenlimiet door meerdere tweets achter elkaar te plaatsen over hetzelfde onderwerp. Door tweets steeds te plaatsen als reacties op eerdere berichten kunnen zulke 'tweetstorms' als één geheel worden gelezen.
Verschillende talen
In talen als het Nederlands en Engels komt het volgens Twitter vaak voor dat mensen hun tweets zorgvuldig bewerken om er zo veel mogelijk in te proppen. Dat fenomeen bestaat in het Japans, Chinees en Koreaans niet, omdat in die talen met 140 tekens veel meer gezegd kan worden.
De karakterlimiet van 280 tekens zal daarom niet van toepassing zijn voor die drie talen, maar wel voor talen die onder meer het Latijnse en Arabische alfabet gebruiken.
Het is niet precies bekend welke groep gebruikers wordt gekozen om als eerste de langere tweets uit te proberen. Ook is nog niet bekend wanneer Twitter de wijziging breder wil uitrollen.
Kritiek
Veel Twitter-gebruikers reageerden kritisch op de wijziging. "In 280 tekens zou Trump oorlog kunnen verklaren met meerdere landen", schrijft één gebruiker bijvoorbeeld over de fanatiek twitterende president van de Verenigde Staten.
Volgens directeur Jack Dorsey had het bedrijf zulke reacties wel verwacht. "Dat hoort erbij", schrijft hij zelf in een extra lange tweet. "Wat nu telt is dat we aantonen waarom deze verandering belangrijk is en voor jullie allemaal demonstreren dat het beter is."