Actie banner

Apple werkt weer met Google voor Siri en Spotlight

Deel dit artikel

,

Apple gebruikt vanaf nu Google als zoekmachine voor het tonen van zoekresultaten in Spotlight en Siri. Voorheen werd Microsofts Bing-zoekmachine gebruikt. De wijziging geldt voor zowel iOS als macOS en is per direct van kracht.

Alle zoekopdrachten aan Siri of algemene zoekopdrachten via Spotlight werden inds iOS 7 afgehandeld en getoond door Microsofts zoekmachine Bing. Alhoewel de achterliggende reden destijds niet bekend is gemaakt, lijkt de keuze toen ingegeven te zijn dat Apple minder afhankelijk van Google wilde zijn.

Per direct is de achterliggende zoekmachine voor Spotlight en Siri dus nu weer Google geworden. Tegenover Techcrunch verklaart Apple dat dit vooral te maken heeft met het feit dat Google ook als standaard-zoekmachine gebruikt wordt in Safari op de Mac en iOS.

Aanpassen alleen in Safari
Recent werd bekend dat Google aan Apple 3 miljard dollar zou betalen om de standaard-zoekmachine in iOS te zijn. Mogelijk heeft deze deal ook invloed op de keuze voor de zoekmachine in Siri en Spotlight. Mocht je meer gecharmeerd zijn van Bing, dan heb je helaas pech. Je kunt de zoekmachine voor Siri en Spotlight niet handmatig aanpassen.

Je kunt de standaard zoekmachine voor Safari wél aanpassen, bijvoorbeeld naar de anonieme zoekmachine DuckDuckGo. Een ander alternatief is de privacyvriendelijke Nederlandse zoekmachine Startpage. Deze wijzigingen gelden dus alleen voor het zoeken in Safari en niet voor Spotlight of Siri.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden