Twee Belgische ziekenhuizen zetten robot achter receptie

Deel dit artikel

,

Twee ziekenhuizen in België - in Oostende en Luik - zetten een mensachtige robot in om het personeel te helpen bij het ontvangen van patiënten en bezoekers. Het is wereldwijd de eerste keer dat robots voor het onthaal in een medische context worden ingezet.

AZ Damiaan in Oostende en CHR Citadelle in Luik gebruiken al langer mensachtige robots, maar dan enkel ter ondersteuning in de geriatrie, kinder- en revalidatieafdelingen. Die 'Nao'-robots worden ingezet voor animatie tijdens gymnastiekoefeningen, of om kinderen mee te begeleiden naar operatiezalen om hen gerust te stellen.

Pepper
De nieuwste generatie robots, die de naam Pepper meekreeg, is echter groter (140 cm) en mobieler, en is volgens de bedenkers speciaal ontwikkeld voor taken zoals het ontvangen van patiënten. De Pepper-robots worden momenteel al getest in winkels in Japan en Frankrijk, maar worden nu in België dus voor een eerste keer in een medische context ingezet.

Zora Bots (voordien QBMT) is een pionier wat robottechnologie betreft en leverde al robots in meer dan tweehonderd ziekenhuizen en zorginstellingen in Europa, de Verenigde Staten, Australië en Japan. Het bedrijf richt zich vooral op de zorgsector, maar ontwikkelde ook al robots voor het onthaal in bijvoorbeeld hotels.


Lees ook: Hugo de hotelrobot

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden