Bijna driekwart Nederlanders shopt online

Deel dit artikel

,

Nederlanders winkelen steeds vaker online. Inmiddels koopt 71% van de Nederlanders wel eens iets via een webwinkel. Daarmee hoort Nederland bij de top 5 in de Europese Unie.

Dit aantal online-kopers is meer dan een verdubbeling vergeleken met tien jaar gelden. Het bedrag dat per aankoop wordt uitgegeven ligt meestal tussen de 100 en 500 euro.

In de gehele Europese Unie is het online winkelen populaireder geworden. Ruim de helft van de mensen tussen de 16 en 75 zegt weleens online te winkelen, waar dat in 2005 nog om een kwart ging. Het Verenigd Koninkrijk gaat aan kop en Denemarken, Luxemburg en Duitsland lopen ook nog voor op Nederland.

Over de grens?
Nog geen derde van de Nederlanders koopt wel eens in andere EU-landen, de meerderheid van de e-shoppers winkelt in eigen land. Het aantal webwinkels in Nederland is de laatste jaren flink toegenomen: van 15 duizend in 2010 tot ruim 32 duizend in 2015.

In de meeste landen blijken de mensen voornamelijk in eigen land te shoppen. Luxemburg is een uitzondering: bijna 90 procent van de online shoppers daar bestelt goederen of diensten uit andere EU-landen. Relatief weinig Luxemburgers kopen bij webwinkels in eigen land (28 procent).

De Europese Commissie heeft onderzocht wat redenen zijn om niet bij een buitenlandse webwinkel te kopen: een deel van de webwinkels accepteert geen buitenlandse kopers, daarnaast zijn er problemen met bezorging en is er vaak geen vertrouwen in een buitenlandse webwinkel.

Bron: CBS