TikTok-volgers kopen: is volgers kopen strafbaar?

Deel dit artikel

,

Advertorial - Het kopen van TikTok volgers is een fenomeen dat is ontstaan uit de wens om snel populariteit en zichtbaarheid te winnen op dit snelgroeiende social media platform. Maar wat betekent dat precies? In de meest basale zin betalen gebruikers een bepaald bedrag aan een service die belooft hun volgersaantal op TikTok te verhogen. Dit kan variëren van enkele honderden tot duizenden volgers, afhankelijk van het gekozen pakket. Populaire websites zijn bijvoorbeeld Gebruikersnamen.nl en Freewaysocial.com.

Het proces van TikTok volgers kopen is eigenlijk vrij eenvoudig. Je kiest een pakket op de website van de dienstverlener, vervolgens voer je je TikTok gebruikersnaam in en je voltooit de betaling. Je hoeft vaak niet eens je wachtwoord te geven. Als dit wel van je gevraagd wordt, moet je even goed nadenken of het een goed idee is om deze site te vertrouwen. De volgers worden dan meestal binnen een paar uur tot dagen toegevoegd. 

De vraag is echter niet hoe gemakkelijk of eenvoudig het is. Maar of dit wel mag en of het niet strafbaar is? Het is namelijk belangrijk om op te merken dat deze volgers vaak niet dezelfde betrokkenheid of interesse in de inhoud van de gebruiker zullen hebben als organische volgers. Daarnaast zijn er vraagtekens te zetten bij de eerlijkheid hiervan. Dat het een bijzondere manier is om online te groeien snapt men, maar is dit ook strafbaar?

Waarom kopen mensen TikTok Volgers?
Het kopen van TikTok volgers is een trend die voornamelijk wordt gedreven door de wens naar populariteit en sociale validatie. In de wereld van social media kan een hoog aantal volgers je account er succesvol en betrouwbaar uit laten zien, wat kan leiden tot meer organische volgers. 

Daarnaast kan het kopen van volgers bijdragen aan snelle groei op het platform. Dit kan vooral aantrekkelijk zijn voor nieuwe gebruikers die moeite hebben om een aanhang te krijgen. Het hebben van een groot aantal volgers kan ook de zichtbaarheid op TikTok vergroten. Hoe meer volgers je account heeft, hoe groter de kans dat hun inhoud wordt weergegeven in de 'For You' feed van andere gebruikers. Dit kan op zijn beurt leiden tot meer betrokkenheid en mogelijk zelfs meer volgers.

Bovendien kan TikTok volgers kopen worden gezien als een investering in de toekomst van een account. Voor influencers en merken kan een groot aantal volgers aantrekkelijk zijn voor adverteerders, wat kan leiden tot lucratieve sponsordeals en andere inkomsten kansen. TikTok volgers kopen kan dus worden gezien als een manier om je carrière te kickstarten of om een merk snel bekendheid te geven.

De wettelijke gevolgen in Nederland
De wetgeving in Nederland is vrij duidelijk: het is niet strafbaar. Hoewel er in Nederland momenteel geen specifieke wetgeving is die TikTok volgers kopen verbiedt, willen autoriteiten dit gedrag alsnog ontmoedigen en kunnen er dus wel sancties volgen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) speelt een belangrijke rol in het reguleren van deze praktijken. De ACM heeft de bevoegdheid om boetes op te leggen aan bedrijven die misleidende diensten aanbieden, zoals het verkopen van TikTok volgers. De ACM heeft al actie ondernomen tegen bedrijven die dergelijke diensten aanbieden, en blijft waakzaam voor nieuwe gevallen.
Het is ook belangrijk om te vermelden dat, hoewel het kopen van volgers misschien niet specifiek illegaal is, het nog steeds kan leiden tot juridische problemen. Bijvoorbeeld, als een influencer volgers koopt en vervolgens gesponsorde content plaatst zonder te onthullen dat een deel van hun volgers gekocht is, kunnen ze worden beschuldigd van misleidende reclame. Dit kan leiden tot boetes en andere sancties, zowel van de ACM als van andere regelgevende instanties.

De wettelijke gevolgen in andere landen
De wettelijke gevolgen van het kopen van TikTok volgers variëren sterk van land tot land. In sommige landen, zoals Duitsland en Frankrijk, zijn er strikte regels en regelgevingen die het kopen van volgers op social media verbieden. Overtreders kunnen worden onderworpen aan zware boetes en in sommige gevallen zelfs gevangenisstraf. In andere landen, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, is de wetgeving minder duidelijk en wordt het kopen van volgers vaak gezien als een ethische kwestie in plaats van een wettelijke. Het is belangrijk om op te merken dat zelfs in landen waar het kopen van volgers niet expliciet illegaal is, het nog steeds kan leiden tot sancties van het platform zelf.

Bovendien zijn er internationale inspanningen om het kopen van volgers te bestrijden. Verschillende internationale organisaties en coalities werken samen om deze praktijken aan te pakken, vaak door het delen van informatie en best practices. Deze inspanningen hebben geleid tot een aantal succesvolle acties tegen bedrijven die volgers verkopen.

Botnets: de Technologie Achter TikTok Volgers Kopen
Botnets zijn netwerken van computers die geïnfecteerd zijn, die worden gebruikt om taken op het internet uit te voeren zonder medeweten van de eigenaren van de toestellen. In de context van TikTok volgers kopen kunnen botnets worden gebruikt om grote aantallen valse volgers te genereren. Deze volgers zijn meestal inactief en hebben geen echte interesse in de inhoud van de gebruiker, maar ze kunnen het volgersaantal van een account kunstmatig opblazen.

Het gebruik van botnets in het kopen van TikTok volgers brengt een aantal technische en ethische uitdagingen met zich mee. Vanuit technisch oogpunt kan het gebruiken van botnets leiden tot een verminderde gebruikerservaring, aangezien de activiteit van bots het platform kan overbelasten. Bovendien kunnen bots de algoritmen van TikTok verstoren, waardoor de aanbeveling van content minder nauwkeurig wordt.

Daarnaast is er de vraag naar de veiligheid van de gebruikers wiens apparaten deel uitmaken van een botnet. Deze apparaten kunnen worden gebruikt om spam te versturen, DDoS-aanvallen uit te voeren of andere ongewenste activiteiten, wat kan leiden tot ernstige gevolgen voor de betrokken gebruikers.

Zijn Botnets wel strafbaar?
Het gebruik van botnets is in veel landen illegaal, waaronder Nederland. Het gebruik van botnets kan worden beschouwd als computervredebreuk, wat strafbaar is onder de Wet Computercriminaliteit. Overtreders kunnen worden onderworpen aan zware boetes en in sommige gevallen zelfs gevangenisstraf. Echter, handhaving van deze wetten kan moeilijk zijn, aangezien de grensoverschrijdende aard van het internet en de technologie van de botnets best wel complex kunnen zijn.

Het is ook belangrijk om op te merken dat zelfs als het gebruik van botnets niet illegaal is, het nog steeds ethische vragen oproept. Het gebruik van botnets om volgers te genereren kan worden gezien als een vorm van bedrog, aangezien het de echte populariteit en invloed van een account kunstmatig opblaast. Bovendien kan het gebruik van botnets leiden tot onbedoelde gevolgen voor de gebruikers wier apparaten deel uitmaken van het botnet, waaronder de mogelijke inbreuk op hun privacy.

Volgers kopen en het standpunt van TikTok
TikTok heeft een duidelijk standpunt ingenomen tegen het kopen van volgers. Volgens hun gemeenschappelijke richtlijnen is het manipuleren van het volgersaantal, inclusief het kopen van volgers, een overtreding die kan leiden tot sancties, waaronder het verwijderen van het account. TikTok heeft ook systemen geïmplementeerd om ongebruikelijke volgers groei te detecteren en te onderzoeken, wat kan leiden tot het verwijderen van valse volgers. TikTok benadrukt dat authenticiteit en eerlijkheid kernwaarden zijn van hun platform, en dat het kopen van volgers deze waarden ondermijnt.

Risico’s van TikTok volgers Kopen
Het kopen van TikTok volgers kan best riskant zijn. Hier zijn een paar redenen waarom:

  • Verlies van geloofwaardigheid: Mensen kunnen vaak nepvolgers herkennen. Als ze ontdekken dat je volgers hebt gekocht, kunnen ze je minder vertrouwen. Dit kan slecht zijn voor je reputatie. Bovendien kan het kopen van volgers je echte publiek vervreemden. Mensen waarderen authenticiteit en kunnen zich bedrogen voelen als ze ontdekken dat je populariteit kunstmatig is.
  • Sancties van TikTok: TikTok houdt er niet van als mensen volgers kopen. Het is zelfs tegen hun regels. Als ze ontdekken dat je volgers hebt gekocht, kunnen ze je account verwijderen. Dit kan een grote tegenslag zijn, vooral als je veel tijd en moeite hebt gestoken in het opbouwen van je aanwezigheid op TikTok.
  • Slechte gebruikerservaring: Nepvolgers zijn niet echt betrokken bij je content. Ze geven geen waardevolle feedback en ze dragen niet bij aan echte interactie. Bovendien kunnen ze het beeld van hoe populair je account echt is, vertekenen. Bovendien kan het kopen van volgers je inzicht in je publiek vertroebelen, waardoor het moeilijker wordt om content te creëren die resoneert met je volgers.

Kortom, het kopen van volgers kan slecht zijn voor zowel individuele gebruikers als de hele TikTok gemeenschap.

Wat zeggen websites die TikTok volgers verkopen
Websites die TikTok volgers verkopen, zeggen vaak dat hun diensten je snel populair kunnen maken op TikTok. Ze zeggen dat het kopen van volgers je kan helpen om snel een basis van volgers op te bouwen, wat kan leiden tot meer natuurlijke groei. Ze bieden verschillende pakketten aan, met verschillende prijzen en aantallen volgers. Ze zeggen ook dat hun diensten veilig zijn en dat ze echte volgers leveren, geen bots. Maar deze claims zijn vaak moeilijk te controleren. En ondanks wat deze websites zeggen, zijn er nog steeds risico's verbonden aan het kopen van volgers. Bovendien kunnen deze websites zelf in strijd zijn met de regels van TikTok, wat kan leiden tot sancties voor de gebruikers die hun diensten gebruiken.

De Ethische kijk op TikTok volgers kopen
TikTok volgers kopen roept ethische vragen op. Sommige mensen zien het als bedrog omdat het de echte populariteit van een account kunstmatig opblaast. Anderen zien het als een noodzakelijk kwaad in een competitieve social media omgeving. Maar ongeacht hoe je erover denkt, het kopen van volgers kan negatieve gevolgen hebben.

Ook kan het kopen van volgers worden gezien als oneerlijke concurrentie, omdat het nadelig is voor gebruikers die hun volgers op een eerlijke manier hebben opgebouwd. Het roept ook vragen op over de waarde die we hechten aan populariteit op social media, en of het gerechtvaardigd is om die populariteit te kopen. Is al die commotie om volgers het wel waard, als er ook veel fraude tussen die cijfers zit?

Daarnaast is er de kwestie van transparantie. Wanneer influencers volgers kopen zonder dit aan hun publiek te onthullen, kan dit worden gezien als misleidend. Dit is vooral relevant wanneer influencers gesponsorde content plaatsen, aangezien adverteerders betalen op basis van het bereik en de invloed van de influencer. Als een deel van dat bereik en die invloed is gekocht in plaats van organisch verdiend, kan dit worden gezien als oneerlijk tegenover adverteerders.

Kosten van TikTok Volgers Kopen
Het kopen van TikTok volgers kan variëren in kosten, afhankelijk van het aantal volgers dat je wilt kopen en de website die je kiest om deze dienst te leveren. Bijvoorbeeld, op de website Like4you.nl/tiktok-volgers beginnen de kosten voor het kopen van TikTok volgers bij €2,99 voor 100 volgers. Terwijl je voor 1000 volgers €24,99 zou moeten betalen. Aan de andere kant van het spectrum biedt JuicyFollow 100 volgers aan voor €3,79 en 1000 volgers voor €29,99.

Het is belangrijk om te benadrukken dat hoewel deze kosten misschien niet hoog lijken, ze snel kunnen oplopen als je besluit om een aanzienlijk aantal volgers te kopen. Bovendien variëren de kosten van website tot website, en het is altijd een goed idee om de prijzen te vergelijken voordat je een aankoop doet. Houd er ook rekening mee dat de kwaliteit van de volgers per website kan verschillen, dus prijs is niet het enige om naar te kijken als je overweegt dit te doen.

De toekomst van TikTok volgers kopen
Het is moeilijk te zeggen wat de toekomst in petto heeft voor het kopen van TikTok volgers. Aan de ene kant zijn mensen zich steeds meer bewust van de risico's en negatieve gevolgen van het kopen van volgers. Dit kan ervoor zorgen dat minder mensen volgers kopen. Aan de andere kant blijft er druk om populair te zijn op social media, wat zal leiden tot een voortdurende vraag naar gekochte volgers. 

Veranderingen in wetten, regels van platforms en sociale normen zullen waarschijnlijk de toekomst van het kopen van TikTok volgers bepalen. En nieuwe technologieën, zoals betere systemen om nepvolgers te detecteren, kunnen ook invloed hebben op het kopen van volgers. Het is ook mogelijk dat nieuwe vormen van social media, die andere manieren bieden om populariteit en invloed te meten, het kopen van volgers minder aantrekkelijk maken.

Daarnaast kunnen veranderingen in de houding van het publiek ook een rol spelen. Als mensen minder waarde hechten aan het aantal volgers en meer aan de kwaliteit van de content en de interactie, kan dit de vraag naar gekochte volgers verminderen. Ook kunnen veranderingen in de manier waarop social media platforms werken, zoals het minder zichtbaar maken van het aantal volgers, invloed hebben op de toekomst van het kopen van volgers. Maar wat de toekomst zal brengen, komen we later pas achter.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden