Tesla bouwt grootste batterij ter wereld in Australië

Deel dit artikel

,

Tesla gaat de grootste lithium-ionbatterij ter wereld bouwen om de stroomtekorten in de deelstaat South Australia op te lossen.

De deal, die ontstond na een weddenschap op Twitter, werd officieel aangekondigd door de premier van de deelstaat en door Tesla.

Tesla werkt voor het project samen met het Franse Neoen, dat een windmolenpark aan het bouwen is in het Australische Jamestown. De batterij zal de energie opslaan van het windmolenpark. Het gevaarte heeft een vermogen van 100 megawatt. Dat moet voldoende elektriciteit leveren voor 30.000 huizen en als backup dienen wanneer er een elektriciteitstekort dreigt.

Volgens Tesla zal het bij oplevering de grootste lithium-ion batterij ter wereld zijn. "Dit systeem zal driemaal krachtiger zijn dat de bestaande", zei topman Elon Musk. Het bedrijf wil het project in honderd dagen klaren. Indien dat niet lukt, moet South Australia de batterij niet betalen.

Black-out
De regering van South Australia kreeg vorig jaar met kritiek af te rekenen na een black-out. Een grote storm had toen de elektriciteitslijnen en andere infrastructuur vernield, waarna 1,7 miljoen inwoners meerdere dagen zonder stroom zaten. Bovendien moest in februari en maart meermaals de schakelaar uitgezet worden, omdat er te weinig stroom was op het net. Toen beweerde Lyndon Rive, hoofd van Tesla's batterij-afdeling, dat hij de energieproblemen van South Australia op honderd dagen kon oplossen.

Mike Cannon-Brookes, de Australische miljardair en oprichter van softwarebedrijf Atlassian, vroeg aan Elon Musk hoe serieus die claim was. "Als ik het geld regel, zorgen jullie dan voor een batterij van 100 megawatt in honderd dagen?" Waarop Musk antwoordde: "Tesla zet de accu's neer binnen de 100 dagen nadat we het contract tekenen. Als dat niet lukt, is het gratis."

Het energiecontract dat toen gesmeed werd op Twitter, is nu dus officieel. Dat betekent dat de batterij dit najaar afgeleverd moet worden. Musk liet nog weten dat het Tesla 50 miljoen dollar zou kosten als dat niet zou lukken.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden