Telecomproviders willen afzwakking netneutraliteit EU voor lancering 5G

Deel dit artikel

,

De grootste telecomproviders van Europa willen dat de EU zijn netneutraliteitsregels verzwakt, voordat er 5G-netwerken worden gelanceerd in 2020. In een manifest waarover de Financial Times donderdag schrijft, dreigen de providers investeringen in 5G-netwerken uit te stellen als Europese toezichthouders hun netneutraliteitsregels niet aanpassen.

Onlangs werden Europese lidstaten het eens over nieuwe netneutraliteitsregels. Die bepalen dat providers niet mogen discrimineren tussen verschillende soorten internetverkeer. In Nederland bestond al vergelijkbare regelgeving.

Providers willen af van de strenge regels, omdat zij daaronder geen geld kunnen vragen voor de snelle doorgifte van bepaalde soorten internetverkeer. De regels staan volgens de telecomindustrie de opkomst van innovatieve nieuwe diensten in de weg.

Gelijk speelveld
De directeuren van onder meer BT, Deutsche Telekom, Telecom Italia en Vodafone hebben volgens de Financial Times een manifest ondertekend, waarin zij beloven om in 2020 een 5G-netwerk te lanceren in minstens één stad per EU-land. In ruil daarvoor willen de telecombazen zwakkere netneutraliteitsregels.

In het manifest roepen de bedrijven ook op tot een "gelijk speelveld" met nieuwe apps als WhatsApp en Skype, die niet onder de Europese telecomregels vallen omdat ze enkel via internet opereren en geen eigen netwerken hebben.

"De telecomindustrie waarschuwt dat de huidige netneutraliteitsrichtlijnen grote onzekerheden creëren rond het rendement op investeringen in 5G", zo staat in het document. "Investeringen zullen daarom waarschijnlijk worden uitgesteld tenzij toezichthouders een positieve houding aannemen tegenover innovatie, en zich daaraan houden."

Partnerschap
De Europese Commissie ziet de komst 5G als een belangrijke mijlpaal die Europa innovatiever kan maken. De commissie richtte een publiek-privaat partnerschap op dat 1,4 miljard euro in de technologie investeert. Deutsche Telekom en Telecom Italia, twee ondertekenaars van het manifest, zijn ook lid van dit partnerschap.

Een maand geleden sprak een brancheorganisatie van Europese telecomproviders zich al uit tegen de Europese netneutraliteit, maar de groep zei toen niets over het uitstellen van investeringen in 5G.

Onzeker
D66-europarlementariër Marietje Schaake, die werkte aan de Europese netneutraliteitsregels, zegt dat de telecomindustrie zich hypocriet opstelt. "Aan de ene kant vragen ze om een gelijk speelveld, terwijl ze ook zeggen: bevoordeel ons met je wetgeving", zegt ze tegen de Financial Times.

Overigens is nog veel onzeker over de invoering van 5G. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de nieuwe netwerktechnologie - onder meer in Noord-Groningen - maar er bestaan nog geen standaarden voor. Op een telecombeurs uitten verschillende topmensen uit de sector zich eerder dit jaar nog sceptisch over de mogelijkheid om in 2020 al 5G-netwerken te lanceren.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden