Banner fotowedstrijd scheurkalender

Slimme auto neemt controle over bij onoplettendheid

Deel dit artikel

,

Canadese ingenieurs hebben een systeem ontwikkeld dat onoplettend rijgedrag signaleert en dan de controle over het voertuig kan overnemen.

Vrijwel iedereen beseft dat een smartphone en een auto niet samen gaan, maar toch laat menig chauffeur zich verleiden om onderweg zijn of haar mobieltje te gebruiken. Daarom heeft een Canadees team van onderzoekers aan de universiteit van Waterloo een systeem van camera’s en kunstmatige intelligentie ontwikkeld dat opmerkt wanneer een bestuurder is afgeleid door zijn telefoon.

De Canadese ingenieurs baseerden hun software en hardware op de meest recente innovaties in deep learning en computer vision. “Drie op vier crashes wereldwijd worden veroorzaakt door even afgeleid te zijn”, vertelt professor Fakhri Karray. “Daarom ontwikkelden we een constructie die detecteert wanneer de chauffeur is afgeleid, zoals bij het sturen van een sms’je, het bedienen van de radio of het drinken van een blikje cola.”

Een intelligente camera houdt je handbewegingen in zijn vizier. Wanneer die verschillen met het normale gedrag van een chauffeur, worden die gesignaleerd en ingedeeld naar mate hoe gevaarlijk de situatie is. Daarbij houdt de AI rekening met hoe lang de afleiding duurt en of er andere auto’s nabij zijn. Het sturen van een sms’je op een drukke snelweg krijgt bijvoorbeeld een hoger risicocijfer toegekend dan het veranderen van radiozender in een lege straat. Vanaf een bepaald niveau wordt de chauffeur via een geluidstoon gewaarschuwd, en als de actie écht gevaarlijk is, kan een zelfrijdende auto de controle van het stuur overnemen.

Ook nis de onderzoeksgroep bezig te onderzoeken hoe sensoren die lichamelijke signalen als pupilgrootte, oogknippersnelheid en hartslag analyseren, ingezet kunnen worden om te bepalen in hoeverre een chauffeur voldoende oplet.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden