Russische internettrollen ook actief in Nederland

Deel dit artikel

,

Russische internettrollen hebben op Twitter geprobeerd anti-islam-sentiment in Nederland aan te wakkeren.

Dat schrijft NRC op basis van eigen onderzoek. De afgelopen twee jaar zijn ruim 900 Nederlandstalige berichten verstuurd vanuit een 'trollenfabriek' in Sint-Petersburg, het Internet Research Agency (IRA), dat zeker 3841 troll-accounts beheerde.

Het is volgens NRC het eerste concrete bewijs van Nederlandse uitlatingen door Russische trollen op Twitter. Omdat de Twitter alle accounts die aan het IRA zijn gelinkt heeft verwijderd, kan niet uitgesloten worden dat er nog veel meer Nederlandstalige tweets zijn verstuurd. Ook is niet uitgesloten dat er nog onontdekte accounts actief zijn.

Trollen
Trollen zijn internetgebruikers die, vaak onder een valse naam, berichten plaatsen om nieuws te manipuleren en verdeeldheid te zaaien. Deze accounts kunnen geautomatiseerd zijn en zo snel en met veel tegelijk worden ingezet. Zo kan de illusie ontstaan dat een groot aantal mensen zich op sociale media opwindt over een onderwerp.

NRC vond de Nederlandstalige tweets in twee archieven met meer dan 200.000 verwijderde berichten die zijn verstuurd vanaf accounts die aan het IRA verbonden waren. Een van die archieven is in handen van en online gezet door de Amerikaanse nieuwszender NBC News, het andere archief is afkomstig van een anonieme bron.

Spelfouten en hashtags
NRC schrijft over tweets die zijn verstuurd op de dag van de aanslagen in Brussel waarbij 35 doden vielen, 22 maart 2016. Er wordt die dag massaal getwitterd over de aanslagen. Die tweets deelden volgens de krant dezelfde opvallende spelfouten en waren voorzien van anti-islam-hashtags. Vijf van de zes Twitteraccounts die op die dag bijvoorbeeld 'Pfff dit vindt ik verschrikkelijk' (exact hetzelfde met drie p's en vindt) de wereld in sturen, maken deel uit van het Russische trollennetwerk.

Een ander voorbeeld van een tweet die de krant heeft gevonden, is: "#StopIslam #IslamKills Waar gaat het ophouden? #PrayForBrussels". Als veel verschillende berichten dezelfde hashtag hebben, wordt het bereik van die berichten groter.

Dreiging voor democratie
Verschillende onderzoekers hebben onder meer gecoördineerde trol-acties vastgesteld bij de verkiezingscampagnes in de VS en Europa en spreken van een dreiging voor de democratie.

Ook na de aanslagen in Brussel is volgens NRC door de trollen in het Nederlands getweet. Naast islamkritische berichten, zouden ze ook berichten hebben verstuurd over het vluchtelingendebat en hebben ze oproepen gedaan om op PVV-leider Geert Wilders te stemmen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden