Review Samsung Galaxy S8

Deel dit artikel

,

Sinds een maand is de Galaxy S8 van Samsung verkrijgbaar. Wij hebben getest of deze nieuwe smartphone een goede keus is.

Door: Rob Coenraads

Net als in veel andere landen verkopen Samsung en Apple in Nederland de meeste mobiele telefoons, waarbij vooral het marktaandeel van Samsung ongekend is. Apple-gebruikers zijn tevreden met hun iPhone 7, maar Samsung had na hun Galaxy Note 7 wat goed te maken. Daarom werd er ook maandenlang reikhalzend uitgekeken naar hun nieuwste vlaggenschip.

Blikvangers
Wat meteen opvalt, is het strakke design en het prachtige scherm dat Samsung heeft omgedoopt tot Infinity Display. Zowel de S8 met zijn 5,8inch-scherm (14,7 cm) als de S8+ met zijn 6,2inch-scherm (15,7 cm) hebben afgeronde zijkanten en heel smalle randen onder- en bovenaan het scherm. Zo lijkt het haast of de gehele voorkant uit  scherm bestaat. We zijn onder de indruk van de Quad-HD-schermen: de resolutie van 2960 x 1440 pixels zorgt voor een ongekend helder en scherp beeld waar de kleuren vanaf spatten: de S8 heeft hierdoor 570 pixels per inch (ppi) en de S8+ 529 ppi. Dankzij de beeldverhouding van 18:9 zie je video’s in filmformaat.

Virtuele knoppen
Vanwege de smalle randen aan de onderkant is de fysieke Home-knop hier verdwenen, zoals we die wel kennen bij alle eerdere Galaxy-smartphones. Ook de capacitieve backtoets (rechts) en de taskswitcher (links) zijn verdwenen, in plaats daarvan heb je nu virtuele knoppen die prima werken. De softwarematige Home-knop die je op het scherm onderaan in het midden vindt, is overigens drukgevoelig: druk je hier iets harder op, dan ga je altijd terug naar het Home-scherm. De vingerafdrukscanner is verplaatst naar de achterkant van de S8, naast de camera.

Hardware
De octa-core processor doet zijn werk heel snel en zorgt dus voor goede prestaties. De S8(+) is voorzien van 4 GB aan werkgeheugen en 64 GB aan opslagruimte die uit te breiden is via een micro-sd-kaart met maximaal 256 GB. Deze S8 beschikt nu over een 12-megapixelcamera op de achterkant en een selfiecamera van 8 megapixel. De multiframefunctie werkt prima: wil je in mindere lichtomstandigheden een foto maken van een bewegend onderwerp, dan neemt de camera drie foto’s achter elkaar met verschillende instellingen voor een minder bewogen foto. Verder beschikt de selfiecamera nu over een autofocusfunctie, handig bij het maken van selfies.

Samsung heeft Harman Kardon overgenomen en dat zie je aan de bijgeleverde in-ears: die zijn van Harman Kardon-dochter AKG. Wellicht dat sommige mensen liever niet deze (sowieso meegeleverde) in-ears willen hebben vanwege de adviesprijs van € 99,95 en liever een versie zonder in-ears hadden kunnen kiezen, maar wat een geluid komt er uit deze in-ears!

Software
De S8(+) is natuurlijk voorzien van Android 7.0. Prettig is het feit dat dat je er nu voor kunt kiezen om wel of geen bepaalde Samsung-software te installeren. Veel fabrikanten leveren vaak hun eigen software mee op smartphones die je niet zomaar kunt verwijderen. Wel krijg je de virtuele assistent van Samsung: Bixby. Hiermee kun je de S8 aansturen en vragen stellen via het inspreken van commando’s, zoals Google Now en Apple Siri dat doen. Leuk is hierbij dat Bixby ook in de camera-app zit. Zodoende kan hij gebouwen herkennen en daarover informatie geven. Ook kun je hiermee qr-codes scannen. In de praktijk werkt echter Bixby nog niet naar behoren en is hij bovendien nog Engelstalig.

Conclusie, prijs en beschikbaarheid
Met de S8(+) bewijst Samsung wederom dat zij toonaangevend en innovatief zijn op het gebied van smartphones. De S8 is een geweldig toestel en wij hebben er weinig op aan te merken, alleen de prijs is aan de hoge kant. Die is voor de Galaxy S8 en Galaxy S8+  respectievelijk € 799,- en € 899,-. De smartphones zijn sinds eind april leverbaar in de kleuren Midnight Black, Orchid Grey en Arctic Silver.

Pluspunten: mooi design, groot scherp beeld, betere processor zorgt voor betere prestaties, zeer goede 12mp-camera
Minpunten: Bixby, prijs aan de hoge kant

5 sterren

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden