Review: Microsoft Surface Book

Deel dit artikel

,

Al enige tijd beschikbaar in de Verenigde Staten, maar sinds kort ook in Nederland: de Surface Book van Microsoft. Wij namen de proef op de som.

Laptop voor veeleisende gebruiker

Door: Dennis Gandasoebrata

Toen Microsoft in 2012 de eerste Surface-apparaten introduceerde, werd meteen duidelijk dat de apparaten een voorbeeld zouden geven aan andere hardwarefabrikanten. De Surface Pro viel op door de kruising van een laptop en tablet, en ook latere modellen – zoals de onlangs aangekondigde Surface Studio – introduceren weer nieuwe ‘form factors’. Nederland is nu aan de beurt met de Surface Book, die al enige tijd op de markt is in onder andere de Verenigde Staten. Met de Surface Book richt Microsoft zich primair op de ‘technisch creatieven’: gebruikers die bijvoorbeeld werkzaam zijn als productontwerper, designer of ontwikkelaar. Kortom: gebruikers die behoefte hebben aan een volwaardig werkpaard en daarbij niet ongevoelig zijn voor uiterlijk.

De Surface Book valt onder de categorie laptops, die je secundair ook als tablet kunt gebruiken Dat valt al meteen op als je het apparaat openklapt en het ruim bemeten toetsenbord gebruikt: hoewel het toetsenbord van de Surface Pro 4 al flink is verbeterd ten opzichte van eerdere Type Covers, voelt het toetsenbord van de Surface Book nog prettiger aan. Met een niet-gering basisgewicht van zo’n 1650 gram voor het topmodel heb je ook echt wel een ‘laptop’ in handen (of in je tas).

Surface1 2

Loskoppelen
Interessant en kenmerkend voor de Surface Book is de mogelijkheid om het scherm los te koppelen en vervolgens als tablet te gebruiken (door Microsoft zelf ‘klembord’- of ‘clipboard’-modus genoemd). Het losmaken van het scherm gaat via een mechanische sluiting, die wordt vrijgegeven wanneer je de speciale knop ingedrukt houdt. Wie van deze procedure niet op de hoogte is, kan in de verleiding komen te proberen om het scherm zonder knop los te koppelen. Dit is niet mogelijk. Pas wanneer een groen lampje op de knop oplicht en bij de systeemklok in Windows een goedkeurende melding verschijnt, wordt het scherm vrijgegeven.

In een paar gevallen – bijvoorbeeld wanneer het accuniveau van het scherm te laag is – geeft Windows aan dat het loskoppelen niet mogelijk is. Op ons testsysteem duurde het gemiddeld 3 seconden voordat het scherm werd losgekoppeld, en in sommige gevallen tot 5 seconden. Veel langer mag dit proces in onze ogen niet duren; we bemerkten bij ons enig ongeduld. Je kunt het scherm niet handmatig loskoppelen en bent dus afhankelijk van de software.

Twee delen
In het schermgedeelte vind je belangrijkste hardwareonderdelen, zoals de processor, opslag en accu. Net als het toetsenbordgedeelte, heeft het scherm een eigen accu. De accu’s worden tegelijkertijd opgeladen zodra het scherm in het toetenbordgedeelte is geplaatst. In het gedeelte met het toetsenbord is ook hardware van de Surface Book ingebouwd, zoals aansluitpoorten, een accu en de optionele grafische processor. De aanwezigheid van een externe grafische processor in het toetsenbordgedeelte, een NVIDIA GeForce GPU, is afhankelijk van het model (zie de alinea ‘Onder de motorkap’).

Dunne Surface
Met het losgekoppelde scherm heb je in feite een volwaardige Surface-tablet in handen. Door de grootte van het scherm voelt het gebruik ervan in het begin wat onwennig: we hebben de neiging het scherm niet al te lang los vast te houden, maar op tafel te leggen. Dit is een verschil met een apparaat als de Surface Pro 4, dat in de praktijk als tablet beter in de hand ligt. Je kunt het scherm ook omgekeerd terugplaatsen op het toetsenbordgedeelte en dichtklappen, zodat je het apparaat als tablet kunt gebruiken en beschikt over de eventuele processorkracht van de grafische processor. Naast touch, kun je het scherm met de bijgeleverde pen bedienen. In combinatie met de uitgebreide penondersteuning van de Windows 10 Creators Update (waarover je eerder hebt kunnen lezen in PC-Active), blijkt dit een soepele combinatie.

Surface2 2

Druppel-design
Als je de laptop dichtklapt, valt op dat het scherm en toetsenbord niet volledig op elkaar aansluiten en er een kleine ‘opening’ bij het draaimechaniek blijft bestaan (vanaf de zijkant ogend als een waterdruppel). Hoewel op dit ontwerp uiteenlopende reacties zijn gegeven, stoort het ons in de praktijk niet. Het geeft de Surface Book een eigen uitstraling en ongemakken die we eerst vermoedden – zoals papier, pennen en andere scherpen voorwerpen die tijdens het vervoer in de opening kunnen komen – treden bij ons niet op.

Onder de motorkap
Surface Book is uitgerust met een i5- of i7-processor, afhankelijk van het gekozen model. Het interne geheugen is 8 of 16 GB en de opslagcapaciteit loopt van 128 GB tot 1 TB. De Surface Book is uitgerust met een 13,5 inch scherm, en dat blijkt in de praktijk een prettig schermformaat. Vergeleken met het 13-inch scherm van de Surface Pro 4, maakt de halve inch in de praktijk een positief verschil. De resolutie bedraagt 3000x2000 pixels en de beeldverhouding is 3:2. Kies je voor een duurder model (waaronder de Performance Base-uitvoering), dan beschik je over de aparte GPU in het toetsenbordgedeelte. Ten opzichte van de modellen zonder extra GPU, is het toetsenbordgedeelte iets dikker. Op het gebied van aansluitmogelijkheden vinden twee USB 3-poorten, een lezer voor SD-geheugenkaarten en een Mini-DisplayPort, evenals een aansluiting voor de hoofdtelefoon en de Surface Connect (waarmee je het apparaat kunt opladen of aan een dockingstation koppelt).

Prijzen
Net als de andere telgen in de Surface-familie, is de Surface Book aan de prijs. De goedkoopste uitvoering begint bij € 1.649,-. Kies je voor het krachtigste model, dan beginnen de prijzen bij € 2.599,- met een uitloop naar € 3.649,- voor de best presterende en meest uitgebreide uitvoering. Het topmodel is daarmee in de praktijk het meest geschikt voor zakelijk gebruik in omgeving waarin hoge eisen aan de hardware worden gesteld.

Conclusie
De Surface Book is een capabele laptop waarvoor je in de buidel moet tasten. Je krijgt hiervoor wel een hoogwaardig afgewerkte laptop die je ook als krachtige tablet kunt inzetten. Binnenkort bekijken we hoe de Surface Book zich verhoudt ten opzichte van andere laptops in hetzelfde segment.

Surface Book Pro
+ Bruikbare vormfactor
+ Hoogwaardige afwerking
+ Verschillende modellen beschikbaar
+ Beeldverhouding 3:2

- Hoog prijspeil
- Zwaarder dan de gemiddelde 2-in-1 laptop

 
 

Uitgebreide bespreking


In editie 295 van PC-Active, die van de zomer uitkomt, lees je een uitgebreide recensie van de Surface Book en andere laptops. 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden