Providers verzetten zich tegen Apple Private Relay

Deel dit artikel

,

De vier grote internationale telecomproviders Vodafone, Orange, T-Mobile en Telefonica hebben bij de EU geprotesteerd tegen Apple’s nieuwe Private Relay-functie. Door deze VPN-achtige functie lopen de providers noodzakelijke inzichten in het dataverkeer mis, zeggen ze.

Sinds de invoering van iOS 15 in september vorig jaar test Apple Private Relay op zijn iPhones. Deze functie - in het Nederlands Privédoorgifte in iCloud genoemd – heeft veel weg van een VPN-verbinding, omdat hij het IP-adres afschermt wanneer iemand op internet surft. Al het internetverkeer in de Safari-browser loopt in dat geval via twee extra servers, waardoor de bezochte website nooit de identiteit van de bezoeker kan vaststellen. De eerste server is van Apple zelf, die het IP-adres anonimiseert en de tweede tussenverbinding wordt geleverd door een door Apple niet nader omschreven ‘derde partij’, die de internetter tijdelijk een nieuw IP-adres geeft voordat hij op de bewuste website arriveert. Apple zegt zelf geen verbindingsdata in te kunnen zien.

Private Relay is op dit moment als bèta-versie beschikbaar voor iedereen met een betaald iCloud-abonnement. Wanneer de testfase is afgerond, wordt de optie echter voor alle iPhones uitgerold. Je vindt hem onder Instellingen > Apple-ID > iCloud > Privédoorgifte.

SS Private Relaya     SS Private Relay 2

Vitale gegevens
Deze week werd via de Britse krant The Telegraph bekend dat de telecomproviders Vodafone, Telefonica, Orange and T-Mobile samen bezwaar hebben aangetekend bij de Europese Commissie. Zij willen dat de EU de iOS-functie gaat verbieden. In een gezamenlijke brief, nog vóór de introductie van Apple’s service, schreven zij: “Private relay is bedoeld om de privacy van gebruikers te verbeteren wanneer ze verbinding maken met en surfen op internet door verkeer te coderen en om te leiden (...), waardoor andere netwerken en servers geen toegang krijgen tot vitale netwerkgegevens en metadata, inclusief de operators die verantwoordelijk zijn voor de connectiviteit.” Ze bedoelen daarmee dat zij niet meer kunnen zien wat hun klanten op internet uitspoken, terwijl zij als provider wel verantwoordelijk zijn voor het netwerk.
Bovendien, zo schrijven zij, “zal private relay anderen belemmeren om te innoveren en te concurreren op digitale markten en kan dit een negatieve invloed hebben op het vermogen van operators om hun telecommunicatienetwerken efficiënt te beheren.” Daarmee bedoelen de providers in feite dat zij marketinggegevens over hun klanten gaan mislopen om hun producten te kunnen verbeteren.

Moreel appèl
De telecomproviders handelen echter niet alleen uit kwaliteits- en commerciële belangen, ze doen ook een moreel appèl op de Europese Commissie. “De manier waarop private relay wordt geïmplementeerd, zal aanzienlijke gevolgen hebben voor de ondermijning van de Europese digitale soevereiniteit”, schrijven zij. Daarmee doelen ze erop dat het principieel verkeerd zou zijn als het internetverkeer op een groot aantal iPhones in Europa via de Amerikaanse fabrikant van die telefoon verloopt, in versleutelde vorm of niet. 
The Telegraph heeft alle partijen om een reactie gevraagd. De EU heeft nog niet gereageerd en de telecomproviders wensten allemaal geen reactie te geven.

Géén VPN
Eerder in dit stukje schreven wij dat Private Relay lijkt op een VPN-verbinding, omdat de functie het IP-adres verbergt voor de bezochte website. Er zijn echter ook duidelijke verschillen tussen de twee, die we hier echter niet verder gaan beschrijven. Onder andere omdat de Apple-gerichte site iCulture dat al uitgebreid heeft gedaan. En hier vind je een video van Apple zelf over de werking van Private Relay.

 

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden