China test ‘kunstmatige zon’

Deel dit artikel

,

In China is deze week met succes een ‘kunstmatige zon’ getest. In een test-kernfusiereactor werd een temperatuur behaald die zelfs vijfmaal hoger was dan die van de zon. Het leidde ook tot ophef op sociale media.

De Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) is een experimentele kernfusiereactor die vorige week met succes door Chinese wetenschappers is getest. De EAST-reactor heeft namelijk een zeventien minuten durende, stabiele kernfusie weten op te wekken, zo meldt het persbureau Zinhua News Agency. Deze ‘kunstmatige zon’ bereikte een temperatuur van 70.000.000 °C, liefst vijf keer warmer dan de kern van de echte zon. Dit is een nieuw record en volgens onderzoeker Gong Xianzu van het Chinese Institute of Plasma Physics is hiermee “een stevige wetenschappelijke en experimentele basis gelegd voor het daadwerkelijk runnen van een kernfusiereactor”.

Het doel van kernfusie, de heilige graal waar al tientallen jaren aan wordt gewerkt, is het opwekken van een zowat eindeloze hoeveelheid schone energie. Hiertoe proberen wetenschappers het proces na te bootsen dat middenin de zon plaatsvindt, waarbij onder de extreme hitte atomen met elkaar versmelten. Zo’n kunstmatige zon op aarde heeft geen fossiele brandstoffen nodig om te draaien en veroorzaakt ook nauwelijks milieuschade, waardoor het de potentie heeft om de duurzaamste vorm van energie te worden.

Letterlijk genomen
Dagen na de bekendmaking van de succesvolle test zijn via YouTube en Twitter massaal video’s verspreid met titels als “China Launches $1 Trillion Artificial Sun That Burns 5 Times Hotter Than The Sun!”. In deze berichten werd het lanceren letterlijk opgevat en was de gedachte dat China daadwerkelijk een kunstmatige zon in de ruimte had gebracht. De video’s toonden hoe een gigantische vuurbal de lucht in werd gelanceerd. Deze beelden bleken echter al in 2015 te zijn gemaakt tijdens de lancering van een Chinese raket.

Schermafbeelding 2022 01 11 om 12.39.24 lr

Zuid-Frankrijk
China is niet het enige land dat stevig op weg is met de ontwikkeling van een kunstmatige zon. Het EAST-team bundelt namelijk zijn krachten met het ITER-kernfusieproject in Zuid-Frankrijk. In dit International Thermonuclear Experimental Reactor-project werken 35 landen samen aan de ontwikkeling van de grootste kunstmatige zon ter wereld. Deze kernfusiereactor zou in 2025 operationeel moeten zijn.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden