Phishing e-mails gebruiken vooral Google en Amazon

Deel dit artikel

,

De meeste phishing e-mails proberen een e-mail van Google, Amazon of Whatsapp na te bootsen, aldus Check Point Software. Het aantal phishing-pogingen via e-mail steeg tussen de maanden april en juni, vermoedelijk omdat veel mensen thuiswerkten vanwege het coronavirus.

In de meeste recente Brand Phishing Report van Check Point Software Technologies wordt belicht welke methodes hackers gebruiken om mensen hun inlog, data of betaalgegevens met ze te delen. Zo maken hackers sites en e-mails die erg veel lijken op de sites en e-mails van bekende bedrijven als Amazon of Google. Zelfs de websitenaam (url) zal veel lijken of die van de instantie. Om slachtoffers naar een nepwebsite te lokken, gebruiken ze niet alleen e-mails, maar ook links op sociale media of een omleiding tijdens het surfen.

Meest geïmiteerde merken
De tien meest populaire merken om na te bootsen en mensen mee te misleiden zijn Google, Amazon, WhatsApp, Facebook, Microsoft, Outlook, Apple, Netflix, Huawei en Paypal. Sinds het begin van het jaar behelst e-mail phishing 24% van alle phishing-aanvallen. De onderzoekers vermoeden dat dit is omdat veel mensen meer thuiswerk(t)en in verband met het coronavirus. Phishing-aanvallen die gebruikmaakten van e-mail deden zich vooral voor als Microsoft en Outlook. Phishing gebeurt ook op de mobiele telefoon en hier zie je vooral dat Facebook, WhatsApp en Paypal misbruikt worden.

Onderzoekers merken dat de verschillen tussen een echte en een neppe website bijna minuscuul zijn. Soms verschillen de url’s tussen de echte en de neppe website maar met een paar tekens.

“Cybercriminelen blijven gebruikers misleiden met bekende merken die we vertrouwen - denk aan Google, Amazon en WhatsApp. Het afgelopen kwartaal hebben we echter veel meer e-mail phishing-activiteit gezien dan gewoonlijk”, aldus Lotem Finkelstein, Manager Threat Intelligence bij Check Point. “De reden ligt voor de hand. Door de lockdown-maatregelen naar aanleiding van covid-19 werden we (bijna) allemaal gedwongen om thuis te werken. En dan is de mailbox een prima aanvalsmethode voor hackers. Ik zou aanraden om niet twee, maar drie keer na te denken voordat je een e-mailbijlage opent, zeker als het zogezegd afkomstig is van Google of Amazon. Ik verwacht dat de e-mail phishing-aanvallen zich nog zullen uitbreiden in de tweede helft van 2020, want alle tekenen wijzen in de richting van wat een cyberpandemie zou kunnen zijn. Om veilig te blijven, zou ik alleen authentieke websites gebruiken, oppassen voor speciale aanbiedingen en zoveel mogelijk letten op lookalikedomeinen.”

Drie tips tegen phishing:
- Gebruik alleen authentieke websites. Als je een e-mail of bericht met een link naar een website ontvangt, dan moet je niet op de link klikken. In plaats daarvan kun je naar Google gaan en de site daar invoeren en dan op die manier naar de website gaan.
- Pas op voor aanbiedingen die te goed lijken om waar te zijn. Meestal zijn ze ook niet waar.
- Pas op voor lookalike domeinen. En spelfouten in e-mails en websites zijn meestal goede indicaties dat iets niet echt is en dus een phishing scam is. E-mails van onbekende zenders kun je ook beter vermijden.

Interessegroep-codes

AF Artificiele intelligentie
AN Android
AP Apple
BE Beleggen
CP Commodore
CU CompUsers
DD 3D
DM FotoVideo
DO Domotica-IoT
DR Drones
FO Forth
FS Flightsimulator
GA Games
GE Genealogie
HN Hobbynet
MO Modelbaanautomatisering
MX MSX
OP Opensource
OS eCS
PR Programmeren
RB Robotica
RT Retro
SR SeniorenAcademie
TB Testbank
TS Trainsim
WI Windows

Wat zijn interessegroepen?
Je kunt je als lid aanmelden bij één of meer van de vele Interessegroepen. Elk van deze groepen houdt zich bezig met een specifiek onderwerp, zoals Apple, opensource, 3D of drones.

Er worden regelmatig bijeenkomsten en cursussen georganiseerd en daarnaast wordt er online informatie aangeboden via websites en nieuwsbrieven.

 

Lid worden van Interessegroepen
Als HCC-lid kun je lid worden van zoveel Interessegroepen als je wilt. Bij meer dan één Interessegroep zijn hier wel kosten aan verbonden.

Log in op mijnhcc.nl en klik op de tab 'Mijn groeperingen', hier zie je de verschillende Interessegroepen in een overzicht en kun je voor de gewenste groep(en) aan- of afmelden.

Als HCC-lid krijg je € 2.80 per jaar korting op de contributie van je eerste Interessegroep. Het lidmaatschap van een extra Interessegroep kost per jaar. Voor de Interessegroep Genealogie geldt een afwijkend tarief van € 11.00 per jaar.

Word je gedurende het lidmaatschapsjaar lid van een Interessegroep, dan ontvang je hier geen factuur van. Dit wordt op de eerstvolgende factuur in rekening gebracht.

 

Afmelden van Interessegroepen
Ook afmelden voor een Interessegroep kan via bovenstaande route. Je kunt je altijd afmelden van een Interessegroep. Maar houd er rekening mee dat het lidmaatschap van een Interessegroep gelijk loopt aan dat van je generieke lidmaatschap van HCC en pas wordt opgezegd per de eerstvolgende vernieuwingsdatum van je lidmaatschap.

Regio-codes

019 ALM Almere
001 AMS Amsterdam
014 APD Apeldoorn
999 BTL Buitenland
018 FRY Fryslân
017 GRN Groningen
027 YSS IJssellanden
021 KEN Kennemerland
009 MBR Midden Brabant
012 MZL Midden Zuid Limburg
025 NEN Noordoost-Brabant en Nijmegen
010 NLI Noord Limburg
020 NWE Noordwest
015 TWN Twente
006 UTR Utrecht
029 VLA Vlaanderen
008 WBR West Brabant
028 ZDR Zuid-Drenthe
030 ZHL Zuid-Holland
007 ZLD Zeeland
011 ZOB Zuidoost-Brabant

Wat zijn regio's?

Als HCC-lid word je automatisch ingedeeld in een Regio. Hier worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd over allerlei onderwerpen, regelmatig in samenwerking met de Interessegroepen van HCC.

Let op: vanwege coronamaatregelen kunnen de activiteiten van regio’s afwijken van de beschrijvingen op deze pagina. Kijk op hun eigen website voor de meest actuele informatie.

Wat is mijn regio?
Op je lidmaatschapspas staat een drieletterige code vermeld, deze code correspondeert met de regio waar je bent ingedeeld. De 3 cijferige code per regio wordt binnen HCC gebruikt. Zie onderstaand overzicht:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden