Banner fotowedstrijd scheurkalender

NVWA verbiedt verkoop 24 telefoonopladers

Deel dit artikel

,

Meer dan de helft van de in Nederland verkochte usb-opladers voor mobiele telefoons voldoet niet aan de gestelde eisen. Daarom heeft de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die in totaal 41 opladers onderzocht, per direct de verkoop van 24 opladers verboden.

Aanleiding voor het onderzoek zijn de vele klachten over ontploffende of verbrande USB-laders die de NVWA ontving. Er werd vooral gekeken naar usb-laders van het type 230V. Dat zijn opladers waarvan de stekker rechtstreeks in een stopcontact wordt gestopt.

Exploderen
Tien opladers hebben zelfs zulke ernstige gebreken, dat bij gebruik de kans bestaat op een elektrische schok of brand. "Er is bij een onveilige oplader kans op brand of elektrocutie. De oplader wordt dan heet en gaat smelten en kan zelfs exploderen", vertelt NVWA-onderzoeker Marijn Colijn.

Volgens de NVWA zitten de gebreken in het gebruik van verkeerde elektronische componenten of in constructiefouten in de adapter.

Documentatie
Van de 24 verboden opladers voldoet de helft wel aan de technische eisen, maar doordat de bijbehorende documentatie ontbrak, konden fabrikanten de veiligheid van de adapters niet garanderen.

Vooral goedkopere opladers en opladers uit China voldoen vaak niet, blijkt uit het onderzoek. "We hebben er bijvoorbeeld vier rechtstreeks uit China gekocht via een website en die bleken alle vier gevaarlijk te zijn." Op de site van de NVWA staat een lijst van de 41 onderzochte opladers.

De NVWA adviseert consumenten om vooral een oplader te gebruiken van dezelfde fabrikant als die van de aangeschafte telefoon. "En zorg dat je erbij bent, als je je smartphone oplaadt. En wordt die te heet, gebruik de oplader dan niet meer", zegt Colijn.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden