Nederlander bovengemiddelde cloudgebruiker

Deel dit artikel

,

Een derde van de Nederlanders zei in 2015 wel eens bestanden op te slaan in de cloud. Ons land behoort tot de vijf EU-landen met het hoogste cloudgebruik.

Cloudgebruikers maken zich over het algemeen minder zorgen over internetveiligheid. Dat meldt CBS.

In Nederland gebruiken relatief veel mensen cloud computing. Dat is een service waarmee bestanden op internet kunnen worden opgeslagen, bijvoorbeeld met programma’s als DropBox, Apple iCloud, GoogleDrive of Microsoft SkyDrive.

In 2015 zei 36 procent van de 16- tot 75-jarigen dit wel eens te doen. Gemiddeld in de Europese Unie was dat 25 procent. In Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden wordt de cloud het meest gebruikt, door meer dan 40 procent van de internetgebruikers. In veel landen in Oost- en Zuid-Europa ligt het percentage cloudgebruikers onder de 20.

Meer 75-plussers in de cloud
Ouderen (75-plus) zijn het minst actief in de cloud, maar het percentage oudere cloudgebruikers stijgt wel, tot 8 procent in 2015, twee keer zo hoog als het jaar ervoor. Het cloudgebruik is met gemiddeld 45 procent beduidend hoger bij mensen onder de 45 jaar dan bij 45-plussers (23 procent). Mannen en hoogopgeleiden zijn frequentere gebruikers van clouddiensten dan vrouwen en laagopgeleiden.

Cloudgebruikers minder bezorgd over veiligheid
Mensen die bestanden opslaan in de cloud maken zich minder zorgen over internetveiligheid dan niet-gebruikers. De percentages zijn 38 tegen 53.
De cloud wordt vooral gebruikt om foto’s op te slaan en te delen. Dat is wat bijna negen op de tien cloudgebruikers doen. Daarnaast plaatsen veel gebruikers tekstbestanden, spreadsheets en presentaties op internet (58 procent).

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden