Banner fotowedstrijd scheurkalender

Nest onderzoekt slimme lampen en koelkasten

Deel dit artikel

,

Nest onderzoekt de mogelijkheden voor slimme koelkasten en wasmachines. Ook kan verlichting nog een stuk slimmer, als het aan het bedrijf ligt.

Nest, zusterbedrijf van Google, heeft momenteel drie apparaten op de markt: een slimme thermostaat, een slimme beveiligingscamera en een slimme rookmelder.

Er zijn nog meer apparaten die volgens het bedrijf slimmer kunnen worden gemaakt dan dat ze nu zijn. "Ik denk dat verlichting nog niet erg slim is momenteel. Ik denk ook dat witgoed nu nog niet erg slim is", zegt Lionel Paillet, algemeen directeur van Nest Europa, tegen NU.nl. "Die markten zijn volgens mij wel klaar om verstoord te worden."

Philips Hue
Opvallend is dat dit bericht verschijnt op de dag dat Philips Lighting, maker van de Hue, zijn beursgang maakt. Die beursgang lijkt overigens succesvol. In het eerste uur van de handel steeg het aandeel ruim acht procent.

Het bedrijf onderzoekt momenteel wat het kan betekenen op de witgoedmarkt. "Is er een manier om alle apparaten in een energiebesparende modus te zetten wanneer ik niet thuis ben? En dat dat allemaal zou kunnen gebeuren zonder dat je een handleiding nodig hebt. Dat zou fantastisch zijn", aldus Paillet.

Op het gebied van lampen is er volgens Nest ook veel plek voor verbetering: "Dimmers, schakelaars. Alles werkt nog hetzelfde en ziet er nog hetzelfde uit als voorheen." Dit hoeft met per se met nieuwe hardware te worden aangepakt, er kunnen ook softwarematige oplossingen worden gevonden, zegt Paillet.

Google Home
Vorige week toonde zusterbedrijf Google de digitale assistent Home, een soort speaker die via stemcommando’s onder meer slimme huishoudelijke apparaten kan aansturen. Hoewel het product zal kunnen samenwerken met de apparaten van Nest, wordt het opvallend genoeg niet door Nest ontwikkeld.

Volgens Paillet heeft dat niets te maken met geruchten over interne strubbelingen en tegenvallende prestaties, en werken de twee Alphabet-dochterbedrijven nauw samen. "Nest richt zich niet op stemherkenning en het doorzoeken van data. Dat is iets waar Google erg goed in is. We hebben al integratie met Google Voice en zullen ook de verbeterde technologie van Google (Google Assistant, red.) integreren", aldus Paillet.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden