Banner fotowedstrijd scheurkalender

'Nederlanders hebben nog weinig interesse in domotica'

Deel dit artikel

,


Terwijl het smart home-aanbod gestaag stijgt, blijft de vraag in Nederland achter. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Telecompaper.


Het aantal mensen dat zegt binnen een jaar een smart home-apparaat aan te willen schaffen voor in huis, is nog flink in de minderheid.

Bij een smart home zijn verschillende ‘slimme’ huishoudelijke apparaten met elkaar verbonden via internet, vaak te bedienen vanaf een smartphone.

Het marktonderzoeksbureau vroeg mensen of ze het komende jaar een specifiek smart home-apparaat willen kopen. Bij elk voorgelegd apparaat bleef het aandeel mensen dat met ‘ja’ antwoordde onder de 20 procent. Een ruime meerderheid van de Nederlanders heeft nog geen slimme huishoudelijke apparaten.

12 procent van de Nederlanders heeft bijvoorbeeld de intentie om een ‘slimme’ beveiligingscamera te kopen waarvan beelden op de mobiele telefoon te bekijken zijn. Over een rookmelder die de huiseigenaar een pushbericht stuurt tijdens brand, zegt 13 procent deze te willen aanschaffen.

Hier en daar daalt de interesse zelfs: in maart was 11 procent van de mensen nog geïnteresseerd in op afstand regelbare verlichting, vorige maand was dat nog maar 9 procent.

Het valt de onderzoekers op dat mannen relatief vaker zeggen een beveiligingscamera aan te willen schaffen, terwijl juist meer vrouwen een ‘slimme’ babyfoon willen.

Vooral twintigers zijn geïnteresseerd in smart home-apparaten. Slechts 4 procent van de groep tussen 50 - 64 jaar oud zegt bijvoorbeeld het aankopen van op afstand regelbare verlichting te overwegen.