Banner fotowedstrijd scheurkalender

Mobiel bereik in veel dorpen nog altijd slecht

Deel dit artikel

,

Nog altijd zijn er tientallen dorpen in Nederland waar inwoners veel problemen ervaren met mobiel bellen. Dat blijkt uit een publieksonderzoek door de regionale omroepen en de NOS, waaraan 23.000 mensen hebben meegedaan.

Inwoners van Drenthe en Noord-Brabant zijn het minst tevreden over het bereik met hun mobiele telefoon. Maar ook een wijk in Lelystad is slecht bereikbaar.

De afgelopen jaren zijn telefoonproviders druk bezig geweest om ervoor te zorgen dat er in heel Nederland mobiel gebeld kan worden. Maar nog altijd zijn er dorpen waar er vaak helemaal geen ontvangst is.

Rapportcijfer <3
Gevraagd naar de kwaliteit van de ontvangst, zijn er negentien dorpen en een wijk in Lelystad waar de inwoners gemiddeld lager dan een drie geven. Zes van deze dorpen liggen in Drenthe. Voor de inwoners van deze gebieden geldt dat ze thuis vaak niet mobiel kunnen bellen en gebeld kunnen worden, niet kunnen sms-en en soms zelfs niet 112 kunnen bellen.

Veel mensen schrijven dat ze om te bellen naar een speciale plek in de buurt gaan waarvan ze weten dat er wel bereik is.

Witte vlekken
Volgens KPN, een van de vier providers die zendmasten plaatsen, wordt er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat in heel Nederland mobiel gebeld kan worden maar is dat niet eenvoudig te realiseren. Jacob Groote, verantwoordelijk voor de mobiele netwerken bij KPN erkent dat er nog altijd witte vlekken op de kaart zijn, hoewel dat er niet veel meer zijn. Hij schat dat minder dan 1 procent van Nederland nog niet goed is gedekt.

KPN is in de eerste helft van 2015 een investeringsprogramma begonnen om daar iets aan te doen. Maar vergunningen voor nieuwe antennes kosten tijd, onder meer vanwege inspraakprocedures. "Een mast van 48 meter bijna in je achtertuin is niet altijd plezierig", erkent Groote. "Maar als je bereik wilt hebben, hoort dat er op bepaalde plekken wel bij."

Regionale verschillen
Er zijn grote regionale verschillen als het gaat om de ervaring met mobiel bellen. In Noord-Brabant (5,1) en Drenthe (5,2) is men veel ontevredener dan in Zuid-Holland (6,9). Opvallend is dat men niet alleen aan de randen van Nederland ontevreden is met het mobiel bereik.

In het noorden van Groningen zijn bellers bijvoorbeeld heel tevreden, terwijl men in de gemeenten in de omgeving van Den Bosch relatief ontevreden is. Volgens KPN zijn er in Groningen in het verleden hoge zendmasten geplaatst, met meer bereik. In Noord-Brabant staan vaak lagere masten, waardoor er meer zendmasten nodig zijn om tot dezelfde dekking te komen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden