Meer dan 4500 aanbieders namaakgoederen offline gehaald

Deel dit artikel

,

Europol heeft samen met Interpol en autoriteiten uit 27 verschillende landen, waaronder ook Nederland en België, meer dan 4500 domeinnamen offline gehaald. De registraties behoorden toe aan verkopers van allerlei soorten namaakgoederen.

De operatie, genaamd In Our Sites VII, zou veel meer domeinnamen getroffen hebben dan dezelfde werkzaamheden in voorgaande jaren. De sites verkochten onder andere sportkleding, elektronica, geneesmiddelen en cosmetica. Europol maakt niet bekend welke domeinnamen precies offline gehaald zijn.

De afdeling van Europol verantwoordelijk voor de operatie is de Intellectual Property Crime Coordinated Coalition, ofwel IPC3, die sinds vorig jaar bestaat. Deze is ook opgezet met behulp van Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie. Ten tijde van de oprichting van deze afdeling stelden de twee organisaties dat de handel in namaakgoederen 2,5 procent van de wereldwijde handel uitmaakt en veel schade toebrengt aan de getroffen ondernemingen.

Naast bestrijding houdt de nieuwe organisatie zich bezig met het standaardiseren van juridische middelen ter bestrijding van inbreuken en het voorlichten van het publiek. Tegelijk met de bekendmaking van de resultaten van de operatie gaat de voorlichtingscampagne Don't Fake Up van start.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden