Luchtverkeersleiding voor drones getest

Deel dit artikel

,

Project Wing, het droneproject van Googles onderzoekslab X, heeft met succes een luchtverkeersleidingssysteem voor autonome vliegtuigjes getest.

Het systeem moet uiteindelijk worden ingezet als drones zelfstandig pakketjes gaan bezorgen en andere taken gaan uitvoeren, stelt James Ryan Burgess van Project Wing in een blogpost.

Hij verwacht dat Wing en anderen binnen een aantal jaar gelijktijdig "duizenden" drones in de lucht zullen hebben, die met elkaar en met ander vliegverkeer rekening moeten houden.

De luchtverkeersleiding voor drones werd getest in samenwerking met luchtvaarttoezichthouder FAA en ruimtevaartagentschap NASA. Het systeem bepaalde de vliegroutes van verschillende drones die elkaar moesten kruisen.

Als een route moet worden veranderd, kan de eigenaar van een drone daarvan op de hoogte worden gesteld. Het systeem zorgt ervoor dat zones waar een vliegverbod geldt, automatisch worden ontweken.

Google is niet het enige bedrijf dat werkt aan een luchtverkeersleiding voor drones. Nokia test een vergelijkbaar systeem op een vliegbasis in Twente.