'Linkjes en foto's tellen niet mee bij 140 Twitter-tekens'

Deel dit artikel

,

Berichtjes op Twitter lijken alsnog langer te gaan worden. Volgens persbureau Bloomberg is het netwerk van plan om foto's en linkjes binnenkort niet meer mee te laten tellen met de 140 tekens.

Dit lijkt een kleine verandering, maar voor het netwerk zijn de tekens de afgelopen jaren heilig geworden. Zelfs zodanig, dat een eerder plan om gebruikers in bepaalde vorm 10.000 tekens te geven door topman Jack Dorsey naar de prullenbak is verwezen. Dit voorstel zou een alternatief voor dat plan kunnen zijn.

46 tekens
Momenteel nemen linkjes 23 tekens in beslag. Veel mensen, en vooral ook veel mediabedrijven, plaatsen naast een link ook een foto. Twitter behandelt foto's ook als een linkje, waardoor gebruikers dan 46 tekens minder hebben om te schrijven waarom ze iets delen. Wat toch een flinke hap uit de 140 tekens is.

Eerder veranderde Twitter de tijdlijn, waardoor sommige tweets in niet-chronologische volgorde worden weergeven. Het leidde tot veel woedende reacties. De functie werd toch ingevoerd, maar is uit te zetten.

Songfestival-record
Alle veranderingen passen in de strategie van Twitter om meer gebruikers aan te trekken door het platform hier en daar aan te passen. Dit leverde tot nu toe weinig op. Het netwerk groeide in januari, februari en maart weliswaar, maar adverteerders bleken minder geïnteresseerd om geld uit te geven. Dat wordt gezien als een slecht teken.

Sommigen geloven dan ook dat het netwerk zijn beste tijd heeft gehad. Maar afgelopen zaterdag, toen de finale van het Eurovisie Songfestival werd gehouden in Stockholm, brak het platform toch weer een record.

Twitter blijft het dus proberen. Een van de dingen waar het platform druk mee is, zijn livestreams. Die strijd lijkt het vooralsnog te verliezen van Facebook.

Volgens technologiesite The Verge gaat Twitter het gebruikers in ieder geval iets makkelijker maken om te streamen. Dit kan nu alleen nog maar via Periscope, een app die het sociale netwerk vorig jaar kocht. Maar het test nu de mogelijkheid om dit direct via zijn eigen app te doen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden