De meest hackable Sint- en kerstcadeaus dit jaar

Deel dit artikel

,

Streaming sticks, drones en smart home-producten staan bovenaan de lijst met apparaten die zonder de juiste beveiliging de veiligheid van consumenten in gevaar kunnen brengen. Dat stelt Intel Security.

Vandaag, maandag 28 november, is het Cyber Monday: de dag waarop veel retailers - ook in Nederland - met spectaculaire aanbiedingen komen. Voor velen hét moment om veel Sinterklaas- en kerstcadeaus online te kopen. Daarom komt Intel Security met een overzicht van de ‘Most Hackable Holiday Gifts’, een ranglijst van gadgets met de grootste veiligheidsrisico’s voor gebruikers.

De meest hackgevoelige apparaten op de lijst zijn laptops en pc’s, gevolgd door smartphones en tablets, mediaspelers en streaming sticks, smart home-apparaten en drones. Om meer inzicht te verkrijgen in hoe wij omgaan met de beveiliging van deze gadgets, die vaak beschikken over internetverbinding, heeft Intel Security onderzoek gedaan. Daarin werd consumenten gevraagd naar hun verwachtingen en plannen rond zulke cadeaus voor de komende feestdagen. Ook werd onderzocht in hoeverre consumenten zich bewust zijn van de mogelijke beveiligingsrisico’s van gadgets en of zij adequate maatregelen nemen om hun privacy te beschermen.

Connected
“Het is geen verrassing dat ‘connected devices’ ook dit jaar hoog op de verlanglijstjes staan”, zegt Gary Davis, Chief Consumer Security Evangelist bij Intel Security. “Wel is het verontrustend dat veel consumenten geen idee hebben van de risico’s die nieuwe apparaten met zich meebrengen. Ze staan te popelen om hun speeltjes uit te proberen en besteden geen aandacht aan de beveiliging ervan. Cybercriminelen maken daarvan misbruik om persoonlijke gegevens te stelen, malware te verspreiden, identiteitsdiefstal te plegen of onbeveiligde apparaten te misbruiken om DDoS-aanvallen uit te voeren.”

De meeste consumenten zijn zich wel bewust van de kwetsbaarheden van de al langer bekende apparaten met een internetverbinding, zoals de laptop (83 procent), de mobiele telefoon (78 procent) en de tablet (75 procent). Maar ze realiseren zich niet dat de nieuwe generatie gadgets, zoals drones (16 procent), speelgoed (14 procent), virtual reality-technologie (12 procent) en speeltjes voor huisdieren (10 procent) ook risico’s kent.

De recente DDoS-aanval (Distributed Denial of Service) die er voor zorgde dat onder andere Twitter, Netflix en Spotify onbereikbaar waren, werd uitgevoerd met een botnet van onbeschermde webcams en andere Internet of Things-apparaten (IoT). Consumenten kunnen helpen om dergelijke aanvallen te voorkomen, door hun apparaten up-to-date en beschermd te houden.

De meest hackgevoelige cadeaus dit jaar
1. Laptops en pc's - Helaas zijn kwaadaardige apps op dergelijke apparaten heel gewoon en dat beperkt zich niet tot Windows-computers.
2. Smartphones en tablets - Net als bij pc's en laptops kan ook hier malware resulteren in de diefstal van persoonlijke en financiële gegevens.
3. Mediaspelers en streaming sticks - Als we deze apparaten niet up-to-date houden, kunnen we onbewust een cybercrimineel in onze huiskamer uitnodigen.
4. Smart home devices en -apps - we kunnen tegenwoordig ons hele huis bedienen via onze smartphone, helaas beschikken hackers over technieken om in te breken op bijvoorbeeld Bluetooth-deursloten en andere domotica-apparaten.
5. Drones - Als ze echter niet goed beveiligd zijn, kunnen hackers het gps-signaal verstoren of de drone kapen via de smartphone-app.

Tips
• Beveilig je apparaten met onder meer goede securitysoftware.
• Gebruik alleen beveiligde wifi-verbindingen.
• Zorg ervoor dat je apparaten en software up-to-date zijn. Installeer patches en fabrieksupdates zodra ze door de fabrikant worden vrijgegeven.
• Zorg voor een sterk wachtwoord of pincode. Als je apparaat multi-factor authentication (MFA) ondersteunt, maak daar dan gebruik van.
• Denk na voor je op een link klikt. Wees op je hoede als je via e-mail of messaging-apps links ontvangt van onbekenden en gebruik altijd internetbeveiligingssoftware. Beweeg de cursor over de link om de volledige url te zien onderin je browser. Als je het niet vertrouwt, klik er dan niet op!

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden