iOS 10 uitgerold: niet meer vegen bij ontgrendelen

Deel dit artikel

,

De verandering lijkt klein, maar in 2007 was het ontgrendelen door te vegen het allereerste wat het publiek zag van de iPhone. Bekend is het fragment waarin toenmalig Apple-topman Steve Jobs meerdere keren achter elkaar de telefoon met een simpele veeg ontgrendelde. Dat was toen bijzonder.

De nieuwe manier om apparaten van Apple te ontgrendelen is een van de opvallendste veranderingen aan iOS 10. Wat meteen ook wel aangeeft dat het geen grote update is. Toch zitten er een aantal vernieuwingen in die de aandacht trekken, maar tegelijkertijd ook laten zien dat Apple vooral de concurrentie kopieert.

Allereerst heeft Apple zijn chat-app, iMessage, flink aangepakt. Je kunt nu apps installeren in de berichten-app, waardoor je straks via een betaal-app geld moet kunnen overmaken, maar ook makkelijker gifjes (bewegende plaatjes) kunt delen met weer een andere app.

Niet nieuw
Dit is niet nieuw, want concurrent Facebook Messenger loopt hierin voorop. Het is wel belangrijk voor Apple, want zo hoopt het bedrijf zijn eigen gebruikersgroep tevreden te houden. Het bedrijf moet er niet aan denken dat gebruikers overstappen op alternatieven. iMessage is alleen op Apple-apparaten te gebruiken en houdt mensen dus in het Apple-ecosysteem.

De volgende apparaten krijgen de update:
iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone SE, iPhone 5s, iPhone 5c en iPhone 5.
iPad Pro 12,9-inch, iPad Pro 9,7-inch, iPad Air 2, iPad Air, iPad 4e generatie, iPad mini 4, iPad mini 3 en iPad mini 2.
iPod touch 6e generatie.

Dat geldt ook voor de foto-app. Die werd vorig jaar flink omgegooid, waardoor je nu in principe alle foto's die je digitaal hebt, kunt bekijken. Maar concurrent Google is al een stapje verder. De foto-app van de internetgigant maakt uit zichzelf fotoalbums en weet wanneer je voor het laatst in Frankrijk was.

Apple wil dit ook doen, maar naar eigen zeggen zonder alles over gebruikers te weten. Het bedrijf zegt hiervoor een privacyvriendelijke methode te hebben gevonden. In een nieuwe tab, 'Aandenkens' staan al deze foto's bij elkaar.

Slimmere Siri
Apple heeft in iOS 10 geprobeerd zijn eigen virtuele secretaresse, Siri, slimmer te maken. Zo kan de assistent nu met andere apps communiceren en bijvoorbeeld op jouw verzoek via WhatsApp een berichtje versturen.

Die koppeling met applicaties is niet nieuw, onder meer Amazon's tegenhanger - Echo - kan dit al langer. Ook moet de assistent meer slimme suggesties doen op basis van bijvoorbeeld je locatie en agenda.

Apple probeert dus vooral, op zijn eigen manier, de concurrentie bij te benen. Daarin staat het overigens niet alleen, ook Google kopieert zo nu en dan iets van Apple naar Android. Daarmee houden twee bedrijven elkaar in balans en lijkt de software steeds meer op elkaar.Lees ook: Dit is aangekondigd tijdens het Apple-event

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden