Internet in Nederland en België is duur

Deel dit artikel

,

Internet in Nederland en België is duur in vergelijking met andere Europese landen en wordt steeds duurder. Dat schrijven de Consumentenbond en het Belgische Test Aankoop. In onze buurlanden ben je gemiddeld 30 procent goedkoper uit. 

Belgische onderzoekers van de consumentenorganisatie Test Aankoop vergeleken de prijzen van internet only-abonnementen van minimaal 100 Mbps met een looptijd van minimaal twee jaar in acht Europese landen. In België kost zo’n abonnement het meest: gemiddeld 48 euro per maand. Maar ook Nederland is duur, want daar betalen consumenten gemiddeld 41 euro per maand. Spanje is met 25 euro per maand het goedkoopst. En ook in Frankrijk zijn consumenten voordelig uit, zij betalen gemiddeld 27 euro per maand. Gemiddeld kost het internetten in onze buurlanden 30 procent minder dan bij ons.
In Portugal vonden de onderzoekers de grootste uitschieter: een internet-only abonnement voor 6 euro per maand.

Het viel Test Aankoop bovendien op dat de internetaanbieders in de ons omringende landen promotiekortingen tot wel 50% toepassen en dit ook voor lange periodes van zes tot twaalf maanden.

Nederland
Onderzoekers van de Consumentenbond vergeleken kortgeleden de prijzen van internet only-abonnementen van twintig Nederlandse providers met elkaar. Daarbij hielden ze rekening met kortingen en eenmalige en vaste kosten, zoals aansluitkosten of maandelijkse bijdragen voor apparatuur en verrekenden deze in de prijs.
Internet only-abonnementen zijn het duurst bij XS4All en Solcon. Zij vragen respectievelijk € 47,65 en € 46,75 per maand voor 100 Mbps. KPN zit daar met € 45,40 net onder. Budget Alles-in-1 is met € 29,- per maand het goedkoopst.

Directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar vreest dat internet in Nederland steeds duurder wordt: "KPN en Ziggo hebben het netwerk grotendeels in handen, dus zij beheersen zo’n beetje de markt. Echte concurrentie is er veel te weinig. En dat is slecht voor consumenten." Ook het Belgische Test Aankoop dringt "eens te meer" aan op meer concurrentie op de telecommarkt.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden