IBM: quantumcomputers zijn echt sneller

Deel dit artikel

,

Een team van onderzoekers van IBM, de University of Waterloo en de Technische Universiteit in München heeft een experiment uitgevoerd waarmee ze willen bewijzen dat quantumcomputers bewerkingen kunnen maken die klassieke computers niet aankunnen.

Het zou een van de eerste keren zijn dat de kracht, en vooral het voordeel, van quantumcomputers echt aangetoond wordt. Dat bewijs komt er in de vorm van een quantumcircuit, dat een complexe algebraformule oplost door de eigenschappen van quantumchips (waarbij dingen op twee plaatsen tegelijk kunnen zijn) te gebruiken.

Tot nu toe was er echter nog geen bewijs dat die quantumcomputers ook echt beter zijn dan klassieke computers. Volgens het onderzoeksrapport is dat bewijs er nu wel. "Onze resultaten tonen aan dat kwantum informatieverwerking echt wel voordelen biedt", vertelt Robert Konig, een van de auteurs van het rapport, aan Phys.org.

Het huidige onderzoek is nog wel erg gelimiteerd. Het bewijs slaat op deze ene, strak afgebakende casus waarin een quantumcircuit beter is dan een klassiek circuit om een bepaalde formule op te lossen. Dat betekent nog lang niet dat quantumcomputers nu meteen ook beter zijn in pakweg gegevensanalyse.

Wel is het rapport een opsteker voor IBM, dat als een van de eersten met een werkende, publieke quantumcomputer kwam. Onderzoek als dit vormt volgens het bedrijf een goede eerste stap om op verder te bouwen.

Quantumcomputers zijn een nieuw opkomende trend in computertechnologie. Waar klassieke computers werken met binaire bits die aan (1) of uit (0) staan, gebruiken quantumchips 'qubits', die zich van binaire statussen niets aantrekken en tegelijkertijd zowel aan als uit kunnen staan. Computerwetenschappers hopen dat deze technologie hen in staat zal stellen om grote vooruitgang te boeken in het sneller maken van moeilijke berekeningen.

'Meld je aan voor de nieuwsbrief'

'Abonneer je nu op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden